BRISEL

Evropa se priprema za nove mjere u borbi protiv terorizma

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma šengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Evropi

A. V. / Fena

Angela Merkel

Foto: AFP


Lideri Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske i Evropske unije dogovorili su se o poduzimanju novih mjera u borbi protiv terorizma u Evropi.

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma šengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Evropi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian), holandski premijer Mark Rute (Rutte), predsjednik Vijeća EU Čarls Mišel (Charles Michel) i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) dali su odvojene izjave nakon sastanka putem video konferencije o borbi protiv terorizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Makron rekao je da je ekstremizam zahvatio cijelu Evropu i da je potrebno poduzeti određene korake.

Navodeći da će biti ojačana saradnja među zemljama u borbi protiv terorizma, Makron je izjavio da bi u tom okviru trebalo ojačati zajedničku bazu podataka, povećati razmjenu informacija i saradnju između policijskih agencija.

Upozorio je da će problem oko sigurnosti koji će se pojavi u bilo kojoj zemlji ili granici u Evropi, predstavljati rizik za zemlje članice EU.

Makron je naglasio potrebu za borbom protiv terorističke propagande i sadržaja mržnje na internetu.

Navodeći da bi u narednim sedmicama trebalo donijeti odluku o uklanjanju spomenutih objava na internetu u roku od jednog sata, Macron je izjavio da bi schengensko područje trebalo restrukturirati i ojačati sigurnost vanjskih granica EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla da osuđuje svaku vjersku mržnju. Navodeći da su teroristički napadi u Francuskoj i Austriji napadi na slobodno društvo i način života, Merkel je istakla da se tim napadima pokušalo zasaditi sjeme straha i da će se Evropa suprotstaviti tome.

Izjavila je kako ova situacija nije u tome da je islam u sukobu s kršćanstvom, te da bi se demokratski socijalni model trebao odlučno boriti protiv terorizma.

- Osuđujemo sve vrste vjerske mržnje i terorizma - poručila je Merkel, te dodala: 

- Vrlo je važno da znamo ne samo ko je došao u Evropu već i tko je napustio schengensko područje. O ovom pitanju moramo razgovarati sa zemljama bez viznog režima.

Merkel je skrenula pažnju na važnost pregovora s muslimanskim zemljama u vezi s zajedničkom borbom protiv terorizma.

Više o temi Angela Merkel

NJEMAČKA KANCELARKA
Merkel pozvala na hitnu reformu Šengenske zone
NA VRH

Podijeli članak na