PARIZ

Makron: Mislim da odnos Francuske i Afrike mora biti ljubavna priča

Afrički čelnici i strane sile poput Rusije i Turske poigravaju se postkolonijalnim neprijateljskim osjećajima, kazao je Makron

Fu. M.

Emanuel Makron

Foto: afp


Emanuel Makron (Emmanuel Macron) brani svoju ofanzivnu diplomatiju prema Africi, od Alžira preko Sahela do Ruande, u razgovoru za časopis "Mlada Afrika", gdje je kritizirao rusku i tursku "strategiju" poticanja protufrancuskog raspoloženja.

- Mislim da odnos Francuske i Afrike mora biti ljubavna priča - rekao je francuski predsjednik u razgovoru za list objavljenom u petak, zauzimajući se za uspostavu "ravnopravnih odnosa i za istinsko partnerstvo".

Zato "ne smijemo biti zarobljenici vlastite prošlosti", napose "zabranjenih tema" kao što je kolonizacija, istaknuo je Emanuel Makron, prvi francuski predsjednik rođen nakon dekolonizacije.

No, upozorio je, "afrički čelnici i strane sile poput Rusije i Turske poigravaju se postkolonijalnim neprijateljskim osjećajima" u frankofonskoj Africi, gdje su nedavno organizirani ne tako veliki prosvjedi protiv objavljivanja Muhamedovih karikatura u medijima.

- Ne treba biti naivan: mnogi koji viču, prave videosnimke i prisutni su u frankofonskim medijima stipendisti su Rusije i Turske - dodao je predsjednik, ne navodeći primjere.

Više o temi Emmanuel Macron

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na