BAJDENOV IZBOR

Entoni Blinken bit će novi državni sekretar SAD, rat u BiH značajno utjecao na njegove stavove

Potvrđeno je pisanje "Dnevnog avaza" od prošle sedmice

Bajden i Blinken. Agencije

A. Č.

23.11.2020

Potvrđeno je pisanje "Dnevnog avaza" od prošle sedmice. Džo Bajden (Joe Biden) je za državnog sekretara izabrao Entonija Blinken (Antony Blinken), branitelja globalnih saveza.

- Kako sada stvari stoje, najbliži poziciji državnog sekretara ili glavnog savjetnika za nacionalnu sigurnost je Entoni Blinken, čovjek koji je imao visoku funkciju u Obaminoj administraciji. Ukoliko se te informacije pokažu tačnima, možemo očekivati da će se Bosnom i Hercegovinom baviti pomoćnik državnog sekretara, što je znatno bolje nego što je bilo u Trampovo vrijeme. Ali istovremeno to potvrđuje da BiH ipak neće biti u samom vrhu prioriteta vanjske politike - rekao nam je prošle sedmice naš sagovornik.

U tekstu pod naslovom „Biden je za državnog tajnika izabrao Antonyja Blinkena, branitelja globalnih saveza“, koji je objavljen jutros u uglednom američkom magazinu "The New York Timesu", piše kako Bajden planira da Antonyja J. Blinkena, jednog od svojih najbližih i najduže služećih vanjskopolitičkih savjetnika, nominuje za državnog sekretara. 

- Očekuje se da će Blinken, branitelj globalnih saveza i najbliži savjetnik za vanjsku politiku izabranog predsjednika Bajdena biti nominiran za državnog sekretara, što je posao na kojem će pokušati spojiti skeptične međunarodne partneri u novo natjecanje s Kinom, prema ljudima bliskim procesu - piše "The New York Times".

Blinken koji je i bivši zamjenik državnog sekretara predsjednika Baraka Obame (Barack), počeo je karijeru u State Departmentu za vrijeme Klintonove administracije. 

Očekuje se da će njegove opsežne vanjskopolitičke vjerodostojnosti pomoći u smirivanju američkih diplomata i globalnih čelnika nakon četiri godine strategije Trampove administracije i nacionalističkog razmetanja. 

- Bajden će imenovati još jednog bliskog pomoćnika, Džejka Sulivana (Jake Sullivan), za savjetnika za nacionalnu sigurnost. Sulivan (43) je naslijedio Blinkena na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost potpredsjednika Bajdena i obnašao dužnost šefa planiranja politike u State Departmentu pod vodstvom Hilari Klinton (Hillary Clinton), postavši njezin najbliži strateški savjetnik - piše "The New York Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.