ODLUKE

Vijeće Evropske unije produžilo ekonomske sankcije Rusiji

Sankcije podrazumijevaju ograničavanje pristupa određenim ruskim bankama i kompanijama

Osim ekonomskih sankcija, EU je uvela različite vrste mjera. Agencije

Fu. M.

17.12.2020

Vijeće Evropske unije danas je odlučilo da produži ekonomske sankcije prema Rusiji za još šest mjeseci, tačnije do 31. jula 2021. godine.

Ove mjere su uvedene još 2014. kao odgovor na rusko djelovanje u destabilizaciji situacije u Ukrajini.

Odluka Vijeća uslijeda je nakon najnovije procjene stanja provedbe sporazuma iz Minska, za koji se prvobitno predviđalo da će se održati do 31. decembra 2015. godine. S obzirom na to da Rusija ne provodi sporazume iz Minska u potpunosti Čelnici EU jednoglasno su donijeli političku odluku o produživanju ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Sankcije podrazumijevaju ograničavanje pristupa određenim ruskim bankama i kompanijama na primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU i zabranjuju oblike finansijske pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama. Mjere, također, zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer materijala vezanog za odbranu i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili vojne krajnje korisnike u Rusiji. Sankcije dodatno umanjuju pristup Rusije određenim osjetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primjer u proizvodnji i istraživanju nafte.

Osim ekonomskih sankcija, EU je uvela različite vrste mjera kao odgovor na rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopola i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Tu spadaju diplomatske mjere, pojedinačne restriktivne mjere poput zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja, i posebna ograničenja ekonomskih odnosa s Krimom i Sevastopoljem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.