REAKCIJE

Dizdarević za "Avaz": Bajden ima većih problema od BiH

Bez obzira hoće li demokrate imati kontrolu i Senata i Kongresa ili ne, mi u Bosni i Hercegovini smo preoptimistični kada je u pitanju naša zemlja, kaže Dizdarević

Piše: F. Karalić

6.1.2021

Dizdarević: Bajden će biti zaokupljen Kinom i unutrašnjim problemima SAD. Avaz

Bez obzira hoće li demokrate imati kontrolu i Senata i Kongresa ili ne, mi u Bosni i Hercegovini smo preoptimistični kada je u pitanju naša zemlja i ono što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) dosad kazao i što jeste dobra volja i dobra ideja.    

Kazao je ovo za „Avaz“ Zlatko Dizdarević, vanjskopolitički analitičar i bivši diplomat BiH, komentirajući izbor Bajdena za predsjednika i borbu za prevlast u oba doma američkog parlamenta.

- Bajden će biti s razlogom opsjednut sa dvije stvari. Jedna je Kina u svijetu i u odnosu na Ameriku, a druga su unutrašnji problemi SAD, koji su veći nego što vidimo i znamo. Bit će mnogo opterećeniji tim stvarima nego što mislimo da bi mogao da se bavi BiH – ističe Dizdarević.

On smatra smo mi "mali i nebitni u toj cijeloj priči".

-Bajden ima pozitivne reflekse u odnosu na BiH, jer poznaje situaciju i za vrijeme rata i poslije. Ali, to naše uvijek naivno uvjerenje da smo bitni nekome velikom u svijetu je iluzorno. Sve skupa što oni obećavaju u vezi s BiH je mnogo ispod objektivnih i potencijalnih mogućnosti da se oni nama bave – ističe Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.