DONOSIMO

Ovo je Bajdenov tim koji će voditi SAD naredne četiri godine

Većina kadrova bila je dio i Obamine administracije. Ljudi u Bajdenovoj administraciji su veoma dobro upućeni u dešavanja u BiH

D. Hadžović

Raznolik kabinet Džoa Bajdena

Foto: Arhiv


Džo Bajden (Joe Biden) skoro je kompletirao svoj kabinet koji će voditi SAD u naredne četiri godine. Skoro svi članovi novog tima imaju veze s Obaminom administracijom, a neki već godinama sarađuju s Bajdenom.

Izbor članova kabineta je rasno i etnički raznolik, poput same Amerike, te uključuje prvu ženu koja će voditi nacionalnu obavještajnu službu, prvu Latinoamerikanku i imigranticu koja će voditi Odjel za nacionalnu sigurnost, prvog crnog ministra odbrane te prvog američkog domoroca koji će biti član vlade.  

No, može proći neko vrijeme dok svi oni ne sjednu na svoje pozicije, jer mnoge od njih mora odobriti Senat, koji je zauzet drugim pitanjima u bliskoj budućnosti.

U nastavku vam predstavljamo ključne ljude koji će voditi SAD u narednom periodu.

Entoni Blinken, državni sekretar

 • Blinken: Odlično poznaje BiH

  Blinken: Odlično poznaje BiH

  Foto: Arhiv


Državni sekretar trebao bi biti Entoni Blinken (Antony Blinken), još jedna osoba koja odlično poznaje BiH. Široko ga smatraju pragmatičnim centristom u vanjskoj politici koji je podržavao prošle američke vojne intervencije i kojeg i mnogi republikanci veoma poštuju.

Blinken, koji je i bivši zamjenik državnog sekretara predsjednika Baraka Obame (Barack), počeo je karijeru u Stejt departmentu za vrijeme Klintonove (Clinton) administracije. Očekuje se da će njegove opsežne vanjskopolitičke vjerodostojnosti pomoći u smirivanju američkih diplomata i globalnih čelnika nakon četiri godine strategije Trampove administracije i nacionalističkog razmetanja.

Džon Keri, šef za borbu protiv klimatskih promjena

 • Keri: Najpoznatije ime u novoj administraciji

  Keri: Najpoznatije ime u novoj administraciji

  Foto: Arhiv


Džon Keri (John Kerry), bivši državni sekretar, bit će Bajdenov šef za borbu protiv klimatskih promjena. U izjavi koju je objavio tranzicijski ured kaže se da će se Keri "boriti protiv klimatskih promjena u punom radnom vremenu kao specijalni predsjednički izaslanik za klimu i sjedit će u Vijeću za nacionalnu sigurnost".  

Džon Keri je možda najpoznatije ime među imenovanjima Bajdena, s višedecenijskim iskustvom u politici i diplomatiji. Za razliku od ostalih, za ovu funkciju nije potrebna potvrda Senata.

Samanta Pauer na čelu agencije za stranu humanitarnu i razvojnu pomoć

 • Pauer: Izvještavala iz BiH

  Pauer: Izvještavala iz BiH

  Foto: Arhiv


Samanta Pauer (Samantha Power), američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima, pod predsjednikom Barakom Obamom odabrana je za vođenje agencije koja nadgleda američku stranu humanitarnu i razvojnu pomoć. Ovo je još jedan dobar signal za BiH, jer je Pauer dobro upoznata s (ne)prilikama u našoj državi.  

Pauer se s prilikama u BiH upoznala u periodu agresije, a veoma dobro zna za događaje u Srebrenici, odnosno genocid koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS. Diplomantica Univerziteta ''Yale'' i Pravnog fakulteta ''Harvard'', radila je kao novinarka tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih.

Dženet Jelen upravljat će ekonomijom

 • Jelen: Prva žena koja će služiti kao sekretar riznice

  Jelen: Prva žena koja će služiti kao sekretar riznice

  Foto: Arhiv


Dženet Jelen (Janet Yellen), nakon jednog od najoštrijih kontrakcija američkog BDP-a u historiji, smatra se najboljom osobom za upravljanje ekonomijom.  

Obavljala je funkcije predsjedavajuće Federalnih rezervi od 2014. do 2018. godine, a u odnosu na svoje prethodnike stavila je veći naglasak na maksimaliziranje zaposlenosti i manje fokusiranje na inflaciju cijena.

Jelen, ako je Senat potvrdi, bila bi prva žena koja će služiti kao sekretar riznica, nakon što se proslavila kao prva žena koja je predsjedavala Federalnim rezervama.

Havijer Besera predvodit će zdravstvenu agenciju

 • Besera: Tužilac iz Kalifornije

  Besera: Tužilac iz Kalifornije

  Foto: Arhiv


Kalifornijski državni tužilac i bivši kongresmen Havijer Besera (Xavier Becerra) nominiran je za sekretara zdravstva u vrijeme kada se SAD bore s jednom od najgorih faza pandemije od njenog početka.  

Šezdesetdvogodišnji Latinoamerikanac izabran je da predvodi zdravstvenu agenciju u trenutku kada dnevni broj umrlih u SAD prelazi 4.000, a zemlja namjerava vakcinisati desetine miliona.

Lojd Džej Ostin, sekretar odbrane

 • Lojd Džej Ostin: Prvi Afroamerikanac na ovoj poziciji

  Lojd Džej Ostin: Prvi Afroamerikanac na ovoj poziciji

  Foto: Arhiv


Novi sekretar odbrane trebao bi biti Lojd Džej Ostin (Lloyd J Austin). General Ostin nadzirao je američke snage na Bliskom istoku pod vodstvom predsjednika Obame i bit će prvi crni vođa Pentagona ako ga Senat potvrdi. 

Alehandro Majorkas, sekretar za nacionalnu sigurnost

 • Majorkas: Imigrant s Kube

  Majorkas: Imigrant s Kube

  Foto: Arhiv


Alehandro Majorkas (Alejandro Mayorkas) bit će novi sekretar za nacionalnu sigurnost. Ovaj imigrant rodom s Kube obavljao je dužnost zamjenika sekretara za nacionalnu sigurnost od 2013. do 2016. godine.

Morat će poraditi na ponovnoj izgradnji vjere u odjel nakon što ga je predsjednik Tramp, kako mnogi smatraju, pretvorio u pasivnog provodioca njegovih najkontroverznijih politika.

Vilijam Barns, direktor CIA-e

 • Barns: Iskusni diplomata

  Barns: Iskusni diplomata

  Foto: Arhiv


Za novog direktora CIA-e bit će imenovan Vilijam Barns (William Burns). Proveo je više od tri decenije kao američki diplomata usavršavajući svoje specijalnosti u Rusiji i na Bliskom istoku, uključujući i funkciju ambasadora u Rusiji. 

Za vrijeme predsjednika Obame bio je zamjenik državnog sekretara.

Merik Garlend, državni tužilac

 • Garlend: Obama ga nominirao

  Garlend: Obama ga nominirao

  Foto: Arhiv


Novi državni tužilac bit će Merik Garlend (Merrick Garlend). Nakon što je od 1997. radio kao sudija saveznog žalbenog suda, Obama ga je nominirao za sudiju Vrhovnog suda SAD 2016. godine. Njegovu nominaciju blokirao je čelnik tadašnje republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell).

Deb Halend, sekretar za unutrašnje poslove

 • Halend: Kongresmen iz Novog Meksika

  Halend: Kongresmen iz Novog Meksika

  Foto: Arhiv


Sekretar za unutrašnje poslove bit će Deb Halend (Deb Haaland), kongresmen iz Novog Meksika i prva osoba koja pripada grupi američkih domorodaca na čelu ove institucije. 

Linda Tomas-Grinfiled (Linda Thomas-Greenfield), kandidatkinja Bajdena za sljedeću američku ambasadoricu u Ujedinjenim narodima, služila je kao vrhovni diplomata Baraka Obame u Africi od 2013. do 2017. godine.

Pit Butidžidž, sekretar za transport

 • Butidžidž: Bio kandidat za predsjedničku nominaciju

  Butidžidž: Bio kandidat za predsjedničku nominaciju

  Foto: Arhiv


Pit Butidžidž (Pete Buttigieg), bivši kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, bio bi prva otvoreno homoseksualna osoba koju je Senat odobrio na položaju u vladi, na mjesto sekretara za transport.  

Tokom kampanje za nominaciju doživio je meteorski uspon budući da je prije predsjedničke kandidature bio gradonačelnik malog grada u Indijani.

Dženifer Grenholm, sekretarka za energiju

 • Grenholm: SAD se vraća u Pariski sporazum

  Grenholm: SAD se vraća u Pariski sporazum

  Foto: Arhiv


Dženifer Grenholm (Jennifer Granholm) trebala bi biti sekretarka za energiju. Ako bude potvrđena, imat će zadatak pomaknuti zemlju prema postizanju zahtjeva Pariskog sporazuma, za koji je Bajden rekao da će mu se pridružiti čim bude inauguriran.  

Šezdesetjednogodišnjakinja je bila prva žena guverner države Mičigen između 2003. i 2010. godine i snažno je podržavala predsjedničku kandidaturu Bajdena, radeći s njim 2009. godine, tokom spašavanja ''General Motorsa'' i ''Chryslera''.

Džina Raimondo, sekretarka trgovine

 • Raimondo: Demokratski guverner

  Raimondo: Demokratski guverner

  Foto: Arhiv


Džina Raimondo (Gina) je nova sekretarka trgovine. Ona je demokratski guverner Rod Ajlenda i pravnik s iskustvom u rizičnom kapitalu. Raimondo je pokrenula uspješne programe obuke radne snage u svojoj državi.

Avril Hejns, direktorica obavještajnih agencija

 • Hejns: Bivša zamjenica direktora CIA-e

  Hejns: Bivša zamjenica direktora CIA-e

  Foto: Arhiv


Nova nacionalna direktorica obavještajnih agencija trebala bi biti Avril Hejns. Bila bi prva žena imenovana na ovo mjesto. Hejns je obnašala dužnost zamjenice direktora CIA-e u Obaminoj administraciji prije nego što je naslijedila Tonija Blinkena na mjestu zamjenika Obamine savjetnice za nacionalnu sigurnost. 

I ona je bivša pomoćnica Bajdena.

Ostala imenovanja

Ostala imenovanja činit će Denis Mekdonh (McDonough) kao sekretar za veterane, Tom Vilsak (Vilsack) sekretar za poljoprivredu, Miguel Kardona sekretar za obrazovanje, Marti Volš (Marti Walsh) sekretar za rad, Marsija Fjudž (Marcia Fudge) sekretarka za stanovanje i urbani razvoj, Miguel Kardona (Cardona) kao sekretar obrazovanja, Kejt Bedingfild (Kate Bedingfiled) trebala bi biti direktorica Bijele kuće za komunikacije, Sesilija Rous (Cecilia Rouse) čelnica Vijeća ekonomskih savjetnika, a u Bajdenov tim trebala bi ući i Nira Tanden (Neera Tanden), čelnica ureda za budžet.  

NA VRH

Podijeli članak na