RAT U UKRAJINI

SAD: Imamo izvještaje o namjernim ruskim napadima na civile

Vidjeli smo i vrlo vjerodostojne izvještaje o korištenju određenih vrsta oružja, kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken

Stravična razaranja Ukrajine. Avaz

A. Bajramović

6.3.2022

SAD su u posjedu vrlo vjerodostojnih izvještaja o namjernim napadima ruskih snaga na civile, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony). On dodaje da SAD dokumentiraju takve izvještaje u svrhu pokretanja moguće istrage ratnih zločina, te da takvu istragu traži i Europska komisija.

- Vidjeli smo vrlo vjerodostojne izvještaje o namjernim napadima na civile, koji mogu predstavljati ratni zločin. A vidjeli smo i vrlo vjerodostojne izvještaje o korištenju određenih vrsta oružja - kazao je Blinken u emisiji State of the Union CNN-a.


Kasetne bombe

I generalni sekretar NATO-a upozorio je u petak da Rusi u napadima na Ukrajinu koriste zakonom zabranjene kasetne bombe.

- Trenutno sve dokumentiramo, povezujemo i sagledavamo da bismo, dok pojedinci, organizacije i institucije istražuju jesu li ratni zločini počinjeni, mogli potkrijepiti njihov posao", objasnio je Blinken.

Ambasada SAD u Ukrajini u petak je na Twitteru objavila da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin, nakon što su ruske snage zauzele najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporižju. Blinken tu objavu nije komentirao.


Predsjednica Evropske komisije traži istragu o ratnim zločinima

Rusija negira da je napadala civile i civilna područja, a napad pokrenut 24. februara naziva “specijalnom vojnom operacijom”, uvjeravajući da ne namjerava okupirati Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas kako je potrebno istražiti čini li Rusija u Ukrajini ratne zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.