KRIZA NE MIRUJE

Kineski ministar vanjskih poslova poručio da je Peking zabrinut zbog eskalacije u Ukrajini

Situacija u Ukrajini je usko povezana sa odlaganjem u implementaciji sporazuma iz Minska, pozivajući se na set protokola iz 2015. osmišljenih za okončanje sukoba na istoku Ukrajine, rekao je Vang

Peking izrazio zabrinutost. AGENCIJE

S. S.

22.2.2022

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) izrazio je zabrinutost zbog situacije u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antonyjem Blinkenom), navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, koje prenosi CNN.

- Kina je zabrinuta zbog razvoja situacije u Ukrajini, treba poštovati legitimne sigurnosne zabrinutosti bilo koje zemlje - rekao je Vang tokom poziva.


Treba podržavati Povelju UN-a

Kina je pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, prepoznaju važnost implementacije principa sigurnosti, olakšaju situaciju i razriješe razlike kroz dijalog i pregovore - rekao je Vang, navodi se u saopćenju.

- Svrhe i principe Povelje UN-a treba podržati - rekao je Vang te dodao da je situacija u Ukrajini usko povezana sa odlaganjem u implementaciji sporazuma iz Minska, pozivajući se na set protokola iz 2015. osmišljenih za okončanje sukoba na istoku Ukrajine, ali koji nikada nisu u potpunosti implementirani.


Kina će razgovarati sa svima

Dodao je da će Kina nastaviti kontakte sa svim stranama.

Peking se nalazi u složenoj poziciji jer pokušava da izbalansira produbljivanje veza sa Moskvom sa svojom dugo praktikovanom vanjskom politikom uporne odbrane državnog suvereniteta.

Iako nisu vojni saveznici, Kina i Rusija predstavljaju sve ujedinjeniji front u suočavanju sa onim što vide kao uplitanje Zapada u njihove poslove i regione.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.