RAVNOMJERAN PRISTUP

Bajden će obnoviti diplomatske odnose i pomoć Palestincima

Analitičari i regionalni čelnici kažu kako su izgledi za izraelsko-palestinski mirovni sporazum slabiji nego što su bili desetljećima

A. J. / Fena

Bajden i Abas

Foto: Arhiv


Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) obnovit će diplomatske odnose s palestinskom vlašću, više od dvije godine nakon što ih je predsjednik Donald J. Tramp (Trump) okončao. Akcija signalizira povratak tradicionalnijem i ravnomjernijem pristupu izraelsko-palestinskom sukobu nakon politike Trampove administracije koja je bila usmjerena prema Izraelu, piše "New York Times".

Suzdržati se od jednostranih akcija

Pomak, koji će uključivati ​​obnavljanje američke pomoći Palestincima, najavio je u utorak u govoru Ričard Mils (Richard Mills), vršitelj dužnosti američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima.

Mils je također je potvrdio podršku "međusobno dogovorenom rješenju dviju država" između Izraela i Palestinaca, "u kojem Izrael živi u miru i sigurnosti, uz održivu palestinsku državu". Pozvao je strane da se suzdrže od jednostranih akcija, poput aneksije teritorija i aktivnosti naseljavanja od strane Izraela ili poticanja na nasilje od strane Palestinaca, koje bi takav ishod mogle otežati.

Prekid komunikacije

Analitičari i regionalni čelnici kažu kako su izgledi za izraelsko-palestinski mirovni sporazum slabiji nego što su bili desetljećima. Strane su gotovo prestale komunicirati, palestinski čelnici su odbili mirovni plan koji je prošle godine ponudila Trampova administracija, a to pitanje nije među glavnim vanjskopolitičkim prioritetima novoizabranog predsjednika Bajdena, zaključuje "New York Times".
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na