PUTIN NE PRAŠTA

Aleksej Navaljni osuđen na tri i po godine zatvora

To znači da Navaljni ostaje iza rešetaka 2 godine i 8 mjeseci u "koloniji strogog režima" a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u kućnom pritvoru

Aleksej Navaljni. AFP

E. T.

2.2.2021

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni (Alexei Navalny) odslužit će tri i po godine zatvora, piše CNN, nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovne presude, izrečene zbog slučaja pronevjere 2014. godine.

To znači da Navaljni ostaje iza rešetaka 2 godine i 8 mjeseci u "koloniji strogog režima" a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u kućnom pritvoru.

Podsjetimo, dan poslije povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio od trovanja nervnim agensom novičok, vodećem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom određen je jednomjesečni pritvor poslije postupka u improvizovanoj sudnici u policijskoj stanici u Himkiju, u Moskovskoj oblasti.

Ruski tužioci su tada kazali da je prekršio kaznu uslovne presude zbog pronevjere. 

Navaljni je odgovorio da su optužbe politički motivirane.

Dok su čitali presudu policija je blokirala središte Moskve, pogotovo oko Kremlja i sjedišta FSB. Zanimljivo da se informacija o presudi, pojavila i prije čitanja presude na portalu tv stanice Russia today.

NAvaljni optužio Putina da mu je jedini politički program "likvidacija protivnika". AFP

Sutkinja Julija Okunjeva u posljednji je trenutak zamijenjena za Nataliju Repnikovu, a i predsjednik Simonovskog suda Vjačeslav Detišin, javlja ruski portal znak.com, dao je ostavku na svoj položaj, ali kako je objašnjeno "ostavka nema veze sa slučajem Navaljni".

Vadim Kobzev, advokat Navaljnog, pitao je zašto su ga tražili kod kuće u vrijeme dok je bio na liječenju u Berlinu. 

- Cijeli svijet je to znao, osim vas - pitao je tužitelja Kobzev, a Navaljni ih je pitao o njihovu odnosu prema Putinu, što je sutkinja odbacila jer "nema veze s predmetom", no on je nastavio optuživati Putina koji želi "zatvoriti jednog da zaplaši milione" te kazao kako je "kriv što je preživio"

- Svrha mog suđenja je zastrašivanje milijuna Rusa ali milijune ne se može zatvoriti - kazao je Navaljni te je rekao da je u Rusiji "bio Aleksandar Oslobodilac, Jaroslav Mudri, a imat ćemo i Vladimira Trovača gaća" i optužio Putina da mu je jedini politički program "likvidacija protivnika".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.