OPOZICIONI POLITIČAR

Grupa ruskih ljekara pozvala Putina da prestane s mučenjem Navaljnog u zatvoru

Ne možemo i nemamo pravo mirno gledati da se namjerno nanosi šteta zdravlju političara Alekseja Navalnog koji se nalazi u popravnoj koloniji broj šest Federalne zatvorske službe u Vladimirskoj oblasti, poručili su

Aleksej Navaljni. AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Avaz.ba

10.1.2023

Grupa ruskih ljekara pozvala je predsjednika Rusije Vladimira Putina da prestane mučiti zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je poručio da je proveo novogodišnju noć u disciplinskoj ćeliji jer se ujutro umio pola sata prije nego što je to trebao.

Pismo, koje je potpisalo 170 predstavnika ruske medicinske zajednice te koje je objavljeno na ruskoj nezavisnoj internetskoj stranici Meduza, poziva na prestanak zlostavljanja Navalnog u zatvoru.

- Ne možemo i nemamo pravo mirno gledati da se namjerno nanosi šteta zdravlju političara Alekseja Navalnog koji se nalazi u popravnoj koloniji broj šest Federalne zatvorske službe u Vladimirskoj oblasti. S medicinskog gledišta, očito je da Navaljni ne dobija dovoljno medicinske pomoći. Njegovo zdravstveno stanje pogoršava se time što boravi u disciplinskoj ćeliji - napisali su ruski ljekari u pismu.

U nizu tvitova koje je jučer objavio njegov advokat Navaljni je rekao da su ga ruske zatvorske vlasti poslale u samicu 10. put otkako je počeo služiti kaznu u zatvoru maksimalne sigurnosti IK-6 u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

Njegov advokat Vadim Kobzev kaže da Navaljni trenutno pati od groznice i kašlja. Advokat tvrdi da je to rezultat njegovog boravka u istoj ćeliji sa zatvorenikom loše higijene i teškim simptomima gripe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.