NAKON ČETIRI GODINE

Novinar pušten iz zatvora u Egiptu

Hussein je optuživan za “poticanje protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”

A. Ka.

Mahmoud Hussein

Foto: Agencije


Mahmoud Hussein, novinar Al Jazeere Arabic, pušten je iz egipatskog zatvora u kojem je proveo više od četiri godine. Hussein je bio nezakonito zatvoren od egipatskih vlasti od 23. decembra 2016. godine.

Mostefa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Network, njegovo oslobađanje nazvao je “momentom istine i inspirirajućom prekretnicom prema medijskim slobodama”.

Radio svoj posao

- Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein je oslobođen danas nakon što je proveo u egipatskom zatvoru više od 1.500 dana, bez zvaničnih optužbi i suđenja. Al Jazeera Media Network pozdravlja vijest o Mahmoudovoj slobodi i vjeruje da nijedan novinar ne treba više biti izložen patnjama koje je prošao Mahmoud u protekle četiri godine samo zato što je radio svoj posao. Danas smo sretni jer je on napokon ponovo sa svojom porodicom, nakon što su mu ukradene četiri godine života i oduzeta osnovna prava - izjavio je Souag.

Hussein je optuživan za “poticanje protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”, što su navodi koje su pobijali i on i Al Jazeera. Protiv njega nije podignuta formalna optužnica, niti je bilo suđenja.

Fiktivna optužba

Prema egipatskom zakonu, protuzakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dvije godine. Nakon dvije godine zatvoru, Hussein je pušten, ali samo da bi ponovo bio uhapšen pod dodatnom fiktivnom optužbom.

NA VRH

Podijeli članak na