PONIŠTAVA SE ODLUKA TRAMPA

SAD planiraju skinuti jemenske pobunjenike Hute s liste terorističkih organizacija

Ova odluka nema ništa sa našim stavom prema Hutima i njihovim užasnim ponašanjem, uključujući napade na civile i otmicu američkih državljana, rekao je portparol Stejt departmenta

A. J. / Srna

Blinken potvrdio informaciju

Foto: AFP


Administracija SAD planira da povuče jemenske pobunjenike Hute sa liste terorističkih organizacija, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u prvom telefonskom razgovoru sa saudijskim kolegom.

- Ova odluka nema ništa sa našim stavom prema Hutima i njihovim užasnim ponašanjem, uključujući napade na civile i otmicu američkih državljana - rekao je portparol Stejt departmenta.

On je dodao da su SAD posvećene pomaganju Saudijskoj Arabiji u odbrani svoje teritorije od takvih napada, ali da su postupci Amerike vođeni isključivo humanitarnim motivima.

Ovom odlukom poništava se odluka bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump), koja je donijeta u posljednjem trenutku, navodi DPA.

Stejt department je formalno obavijestio Kongres o ovim planovima, rekao je portparol agenciji DPA.

UN su podržale ovaj potez SAD, a pozdravile su ga i humanitarne organizacije koje smatraju da će imati ogromne posljedice za narod Jemena.

Saudijska Arabija predvodi vojnu alijansu koja se bori protiv pobunjenika Hutija koji su povezani sa Iranom.

U Jemenu se vodi krvava borba za vlast između pobunjenika i vlade od 2014. godine. Ovaj sukob doveo je Jemen do ivice gladi i uništio njen zdravstveni sistem.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na