IMA MRTVIH

SAD i Velika Britanija pokrenuli napade na više gradova u Jemenu

Huti su pojačali svoju kampanju napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu

Napad u Jemenu. AP Photo / Osamah Abdulrahman

S. S.

12.3.2024

Glasnogovornik jemenske međunarodno priznate vlade saopćio je Reutersi da su zračni udari koji se pripisuju američko-britanskoj koaliciji pogodili lučke i male gradove na zapadu te zemlje.

Tom prilikom je stradalo je 11 osoba, a ranjeno ih je 14 dok su branili trgovačke brodove.

Prve civilne žrtve

Prijavljeno je najmanje 17 zračnih napadaja u zemlji, uključujući glavni lučki grad Hodeidah i luku Ras Isa, prema Al Masiri, glavnoj televizijskoj kući koju vode Huti. Udari dolaze samo nekoliko dana nakon prvih civilnih žrtava i gubitka plovila otkako su Huti koje podržava Iran počeli napadati trgovačke brodove u novembru u znak solidarnosti s Palestincima koje napada Izrael.

Napadi se također podudaraju s prvim danom svetog islamskog mjeseca ramazana, razdoblja posta za muslimane. Uprkos odmazdi američko-britanske koalicije i drugih mornarica, Huti su pojačali svoju kampanju napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Potonuće Rubymara

Huti su u srijedu u napadu u luci Adena ubili tri člana posade grčkog broda True Confidence koji je plovio pod zastavom Barbadosa. To se dogodilo nekoliko dana nakon potonuća teretnog broda Rubymar, koji je potonuo otprilike dvije sedmice nakon što ga je 18. februar pogodio hutistički projektil.

Mnogi brodovi sada idu na duža i skuplja putovanja oko afričkog Rta dobre nade kako bi izbjegli opasnu rutu kroz Adenski zaljev i Crveno more do Sueskog kanala - što dodatno povećava troškove prijevoza. Prema televizijskoj izjavi vojnog glasnogovornika grupe Jahja Sare, Huti su rano jutros gađali i ono što je opisano kao "američki brod Pinokio" u Crvenom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.