HUTI U JEMENU

SAD i Velika Britanija izvele četiri zračna napada na grad Al Hudajdah

Huti u znak solidarnosti s Gazom od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije

Napad na grad Al Hudajdah. Anadolija

Anadolija

14.3.2024

Huti u Jemenu, koje podržava Iran, objavili su da su američke i britanske snage izvele četiri napada na grad Al Hudajdah (Hudaydah) na zapadu zemlje, prenosi Anadolija.

U vijestima televizijskog kanala "Al-Mesirah" navedeno je da su američke i britanske snage izvele četiri zračna udara na regiju Cah u Al Hudaydahu.

U saopćenju Centralne komande SAD-a (CENTCOM) na platformi društvenih medija X u jutarnjim satima, objavljeno je da su Huti lansirali protivbrodsku balističku raketu prema Adenskom zaljevu.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija još se nisu oglasili o napadima.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.