TENZIJE

Protest Atine zbog turskog broda u Egejskom moru

Grčki i turski zvaničnici sastali su se u Ankari 25. januara

Iz Atine naglasili da se radi o nepotrebnom potezu. Ilustracija

Srna

18.2.2021

Grčka je saopštila da je uložila protest Turskoj zbog razmještanja turskog istraživačkog plovila u Egejskom moru.

Vlada Grčke nazvala je potez Turske "nepotrebnim", usljed nastavka razgovora o dugogodišnjem sporu u vezi sa pravima na istraživanje na moru.

Turska mornarica saopštila je ove sedmice da će istraživačko plovilo "Češme" od 18. februara do 2. marta sprovoditi hidrografsko istraživanje u međunarodnim vodama, gdje i Turska i Grčka imaju potencionalne interese.

- To je nepotreban potez koji ne pomaže pozitivnom osjećanju - saopštio je portparol grčke Vlade Hristos Tarantilis.

Zvaničnici Vlade izjavili su da je grčko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo verbalni prigovor, navodeći da je saopštenje Turske protivzakonito i da je izdato sa mjesta koje nema nadležnost za odobravanje razmještanja plovila.

Grčki i turski zvaničnici sastali su se u Ankari 25. januara, kako bi razgovarali o razgraničenju pomorskih zona, nakon pet godina pauze i nekoliko mjeseci tenzija zbog polaganja prava na energetske resurse u istočnom Sredozemlju i Egejskom moru.

Portparol grčkog Ministarstva Aleksandros Papaijoanu rekao je da je Atina predložila Ankari nastavak pregovora u martu, pred samit EU, i da se i dalje čeka odgovor Turske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.