ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Blinken: Kina može uzdrmati svijet kakav mi želimo da bude

Više zemalja za nas su veliki izazovi, među kojima su Rusija, Iran ili Sjeverna Koreja, rekao je Blinken

Entoni Blinken. AFP

Fu. M.

3.3.2021

Novi šef američke diplomatije Entoni Blinken (Antony) kazao je u srijedu da je nadmetanje s Kinom "najveći geopolitički izazov 21. stoljeća" za Sjedinjene Države i njihove saveznike, opisujući diplomatske prioritete predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

- Više zemalja za nas su veliki izazovi, među kojima su Rusija, Iran ili Sjeverna Koreja - rekao je u svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru od preuzimanja dužnosti prije mjesec dana.

- Izazov koji predstavlja Kina je drugačiji. Kina je jedina zemlja s gospodarskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom snagom koja može ozbiljno uzdrmati stabilan i otvoren međunarodni sustav, sva njegova pravila, vrijednosti i odnose koji čine svijet takvim kakvim mi želimo da on bude - dodao je.

Blinken je obećao da će odnosi s Pekingom ostati mješavina "nadmetanja kada to bude zdravo", "saradnje kada to bude moguće" i "antagonizma kada to bude potrebno".

- Prava sila, to je vodstvo našim vrijednostima", ali i "saradnja s našim saveznicima i partnerima bez omalovažavanja, jer naša zajednička težina bitno otežava Kini da nas ignorira - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.