SENAT

Usvojen Bajdenov plan oporavka vrijedan čak 1,9 biliona dolara

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

6.3.2021

Senat je usvojio plan predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za oporavak od pandemije covida-19 vrijedan 1.9 biliona dolara nakon cjelonoćnog zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana.

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara, 300 dolara sedmično za produžene naknade za 9.5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili proračuni.

Zakon je prioritet

Plan je u Senatu prošao s 50 glasova za i 49 protiv, a nijedan republikanac nije glasao za jedan od najvećih paketa poticaja u historiji SAD.

Borba nije gotova jer se zakon mora vratiti u Zastupnički dom koji je prije sedam dana odobrio nešto drugačiju verziju.

Sukob u demokratskoj stranci oko naknada za nezaposlene i cjelonoćni napor republikanaca da izmijene zakon, za koji ankete pokazuju da ga podržava šira javnost, oslikavaju teškoće koje će Bajden imati u donošenju nekih drugih politika u Kongresu.

Zakon je prioritet za Bajdena nakon što je koronavirus usmrtio više od 520.000 Amerikanaca.

Produžene isplate

Rasprava i glasanje trajali su rekordnih 11 sati i 50 minuta, najduže u modernoj eri.

Produžene isplate za nezaposlene pokazale su se najspornijim dijelom zakona. U verziji koja je u prošlu subotu prošla u Zastupničkom domu tražilo se 400 dolara sedmično, no kompromisom se ta podrška smanjila na 300 dolara.

U tom je tekstu predloženo i dvostruko povećanje minimalne satnice od 15 dolara, što je Senat također odbio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.