PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Bombastični intervju srušio popularnost princu Heriju i Megan Markl

Otkriveno kome je javnost jedino naklonjena

Princ Heri i Megan Markl. Agencije

L. K. P.

13.3.2021


Popularnost princa Herija (Harry) i njegove supruge Megan Markl (Meghan Markle) u Britaniji je pala te nikad nije bila niža nakon njihovog eksplozivnog intervjua s američkom voditeljicom Oprom Vinfri (Oprah Winfrey).

Tokom intervjua koji je emitiran prošle nedjelje, Megan Markl je izjavila kako su njene molbe za pomoć, u doba kada je imala suicidne misli, ignorirane te da je neimenovani član porodice pitao koliko bi tamna mogla biti koža njihovog sina Arčija (Archie). U međuvremenu, princ Heri, unuk kraljice Elizabete II, također se požalio na reakciju svoje porodice kada se par odlučio povući sa službenih dužnosti.

Prema istraživanju i anketi YouGova, ispovijedni intervju gurnuo je 1.000 godina staru monarhiju u najveću krizu ovog stoljeća. U anketi se 48 posto od 1.664 ispitanika izjasnilo da ima negativan stav prema Heriju nasuprot 45 posto koji su imali pozitivan stav, što je prvi put da je princ negativno ocijenjen i što je pad od 15 posto od prošle sedmice.


Megan i Heri: Opala im popularnost. Agencije

U međuvremenu, samo su tri od deset osoba imale pozitivan stav o Megan, a 58 posto izrazilo je svoj negativan stav prema njoj.

Velika je generacijska podijeljenost pa tako većina ispitanika između 18 i 24 godine imaju pozitivan stav prema Heriju i Megan, a oni iznad 65 gaje negativne osjećaje prema njima.

Jedini drugi član porodice čija je popularnost opala je Herijev otac, nasljednik monarhije, princ Čarls (Charles) 42 posto ispitanika imalo je negativno mišljenje o njemu, a 49 posto imalo je pozitivno mišljenje.

Međutim, pozitivan stav prema 94-godišnjoj kraljici izrazilo je 80 posto ispitanika.

Odvojena anketa, provedena djelomično prije nego što se intervju prikazao u Britaniji, pokazala je da se podrška prema monarhiji uvelike nije promijenila te da instituciju podupire 65 posto ispitanika, a 25 posto ispitanika želi izabranog šefa države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.