TVRDNJE ANALITIČARA

Rusija koristi vakcinu da izazove razdor u istočnoj Evropi

Politički cilj ruske strategije je podijeliti Zapad, rekao je Baranovski

Sputnik V ima efikasnost od 91,6 posto i već se primjenjuje u nekoliko zemalja diljem svijeta. AFP

A. J.

14.3.2021

Ruska vakcina Sputnik V izazvala je podjelu među zemljama istočne Evrope i dok ga neke vide kao dar s neba, druge smatraju da se radi o propagandnom oruđu Kremlja, piše francuska novinska agencija AFP pozivajući se na analitičare.


Zemlje regije su posebno teško pogođene pandemijom novog koronavirusa i razapete su između vakcina koje im spremno nudi njihov stari saveznik i otpora Evropske unije prema ruskom utjecaju.


Analitičari tvrde da ta nesloga samo koristi Rusiji i njezinim naporima da izazove razdor u regiji nakon raspada Sovjetskog Saveza prije tri desetljeća.


- Potpuno je jasno da je Sputnik V postao vrsta meke sile za Rusiju. Politički cilj ruske strategije je podijeliti Zapad - rekao je Majkl Baranovski (Michal Baranowski) iz američkog političkog 'think tanka' German Marshall Fund koji vodi ured u Varšavi.

Politička kriza u Slovačkoj

Slovačka se samo nekoliko dana nakon što je primila prvu pošiljku Sputnika V 1. marta našla u političkoj krizi, prenosi Hina.

Premijer Igor Matovič je pozdravio dolazak ruske vakcine riječima da "Covid-19 ne zna ništa o geopolitici", dok je ministar vanjskih poslova Ivan Korcok vakcinu nazvao "oruđem hibridnog rata".


Prema studiji koju je objavio stručni časopis "The Lancet" Sputnik V ima efikasnost od 91,6 posto i već se primjenjuje u nekoliko zemalja diljem svijeta.


Evropska agencija za lijekove tek ga treba odobriti (EMA), no neke bivše komunističke zemlje, sadašnje članice Unije, namjeravaju ga početi koristiti bez zelenog svjetla EMA-e.


Nakon što je EU zakazao u nabavci i brzoj distribuciji cjepiva "Pfizer"/"BioNTecha", "AstraZenece" i "Moderne", članice Unije, poput Slovačke, okrenule su se Istoku.

Stručnjaci su potpuno složni da je vakcinisanje jedini način prevladavanja krize koronavirusa koja je srednju i istočnu Evropu posebno teško pogodila.

Slovačka i Češka već sedmicama imaju najveću stopu umrlih u svijetu po glavi stanovnika.

Češki predsjednik Miloš Zeman je prošli mjesec zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu isporuči Sputnik V.

- Tako ću pomoći svojoj zemlji - rekao je Zeman.

Kada je češki ministar zdravstva odbio prihvatiti vakcinu koja nema odobrenje EMA-e, Zeman je zatražio njegov otkaz, no zahtjev mu nije ispunjen.

- Moguća upotreba Sputnika V u Češkoj je postala isključivo političko oružje - mišljenja je politički analitičar Jiri Pehe, nazvavši rusku vakcinu "oruđem političke borbe i propagande".

Navodi da Rusija ima problem proizvodnje dovoljne količine vakcina i za svoje potrebe, a također se postavlja pitanje u kojim je uvjetima vakcina proizvedena.

- Da Putin uistinu vjeruje toj vakcini bio bi prvi koji bi uz veliku pompu primio prvu dozu, no uveliko je izbjegava - kazao je Pehe.

Ruska diplomatija ima za cilj potkopati koheziju u Evropi

Predsjednik Vijeća EU Šarl Mišel (Charles Michel) poručuje da se vakcine ne bi smjele koristiti u propagandne svrhe.

- Ne smijemo se dati zavarati Kinom i Rusijom, režimima s vrijednostima koje su nam manje poželjne, dok organiziraju uvelike reklamirane operacije dostave vakcina drugim zemljama - rekao je Mišel.

Pavel Havlicek, analitičar u Udruženju za međunarodne poslove, tvrdi da Kremlj u međuvremenu "trlja ruke".

- Ruska diplomatija vakcina očito ima za cilj potkopati međusobno povjerenje i koheziju u Evropi - rekao je Havlicek.

Prva i za sada jedina članica EU koja koristi Sputnik V je Mađarska, a njime se vakcinisao i šef diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto).

Premijer se vakcinisano vakcinom kineskog proizvođača "Sinopharm".

Od ostalih postkomunističkih zemalja, Sputnik V i vakcina "Sinopharma" se koristi u Srbiji, a Albanija upravo treba početi pregovore o nabavci tih vakcina.

Bugarska, Hrvatska, Latvija i Rumunija za Sputnik V čekaju zeleno svijetlo EMA-e, dok je Litvanija potpuno odustala od ruske vakcine.

Poljska također nije zainteresirana za Sputnik V.

- U Poljskoj, sve što ima na sebi rusku zastavu nije dobrodošlo - rekao je Baranovski, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.