"HITNA KOČNICA"

Infekcije koronavirusom u Njemačkoj se eksponencijalno šire

Njemačka je u ponedjeljak obustavila upotrebu vakcina "AstraZenece", čime je postala posljednja od nekoliko evropskih zemalja koja je pauzirala davanje tih vakcina

D. H.

Koronavirs u Njemačkoj

Foto: Arhiv


Infekcije koronavirusom u Njemačkoj se eksponencijalno šire, 20 posto u posljednjih sedam dana, rekao je u utorak stručnjak iz Instituta za zarazne bolesti "Robert Koch" (RKI), dodavši kako je rizik od vakcine "AstraZenece" relativno nizak.

- Upravo smo na krilu trećeg vala. To se više ne može osporiti. I u ovom smo trenutku ublažili ograničenja, a to ubrzava eksponencijalni rast - rekao je epidemiolog RKI Dirk Brokman (Dirk Brockmann) za njemačku televiziju ARD.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i državni čelnici dogovorili su se o postepenom ublažavanju mjera ranije ovog mjeseca, zajedno s "hitnom kočnicom" kako bi se vlastima omogućilo ponovno uvođenje ograničenja ako broj slučajeva poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika tri dana uzastopno.

U ponedjeljak se broj slučajeva na 100.000 stanovnika popeo na 83, u odnosu na 79 u nedjelju i 68 prije sedam dana, a RKI je upozorio da bi broj zaraženih mogao doseći 200 na 100.000 stanovnika do sredine sljedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Njemačka je u ponedjeljak obustavila upotrebu vakcina "AstraZenece", čime je postala posljednja od nekoliko evropskih zemalja koja je pauzirala davanje tih vakcina nakon izvještaja o poremećajima zgrušavanja krvi kod primatelja.

Odluka je slijedila preporuku Instituta "Paul Ehrlich" (PEI), njemačkog tijela nadležnog za vakcine, nakon sedam slučajeva tromboze, uključujući tri smrtna slučaja.

Brockmann je rekao da ima smisla objasniti relativne rizike za stanovništvo, napominjući da je od milion ljudi 1.000 umrlo od Covida-19, u usporedbi s možda jednim smrtnim slučajem od milion vakcinisanih.

- U rizičnim grupama rizik od umiranja od Covida je mnogo, mnogo veći. To znači da je 100.000 puta vjerovatnije da će umrijeti od Covida nego zbog vakcine 'AstraZenece' - rekao je Brokman.

NA VRH

Podijeli članak na