U ROKU OD 29 MJESECI

Nijemac se vakcinisao protiv koronavirusa 217 puta

Također nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen koronavirsuom

Njemačka: Muškarac se vakcinisao 217 puta. Anadolija

D. R.

5.3.2024

Jedan šezdesetdvogodišnji Nijemac je u roku od 29 mjeseci dobio 217 vakcina protiv koronavirsa, iako su mu ljekari savjetovali da to ne radi, objavljeno je u časopisu "The Lancet Infectious Diseases".

Istraživači sa Univerziteta Erlangen Nirnberg su saopćili da prvi pokazatelji govore da on zbog toga nije imao nikakve štetne posljedice, prenosi BBC.

- Saznali smo za njegov slučaj iz novinskih članaka, a onda smo ga pozvali da se podvrgne testovima, što je rado prihvatio - rekao je Kilijan Šober (Kilian Schober) s univerzitetskog odjeljenja za mikrobiologiju.

Nije podignuta prijava

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Istraživači su također testirali neke njegove zamrznute uzorke krvi koji su pohranjeni prethodnih godina. 

- Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatnu vakcinu tokom studije na vlastito inzistiranje - naveo je dr. Šober.

- Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo tačno odredili kako imunološki sistem reagira na cijepljenje - dodao je. Državni advokat grada Magdeburga otvorio je istragu s optužbom za prevaru, ali je pronašao dokaze za 130 cijepljenja, pa nije podignuta kaznena prijava.

Vakcine mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti. mRNA vakcina djeluju tako da tjelesnim stanicama pokažu dio genetskog koda iz virusa. Imunološki sistem bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti s koronavirsom ako se s njim stvarno suoči.

Bez donošenja dalekosežnih zaključaka

Dr. Šober se zabrinuo da bi hiper-stimulacija imunološkog sistema ponovljenim dozama mogla umoriti određene stanice, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Također nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen koronavirusom.

- Važno je da ne podupiremo hiper-cijepljenje kao strategiju za poboljšanje adaptivnog imuniteta - istakli su istraživači. Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedostatni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

- Trenutno istraživanje pokazuje da je cijepljenje s tri doze, zajedno s redovnim dodatnim vakcinama za ranjive skupine, i dalje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno više vakcina -stoji na web-stranici univerziteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.