AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken u evropskoj turneji: O potezima Kine i Rusije, ulozi NATO-a u Afganistanu...

Sa Fon der Lajen i Boreljom razgiovarat će i o oporavku od pandemije, klimatskim promjenama i jačanju demokratije

Blinken stiže u ponedjeljak u Brisel. AFP

Radio Slobodna Evropa

23.3.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken stiže u ponedjeljak u Brisel gde će se sastati sa liderima NATO-a i Evropske unije (EU) u sklopu napora predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da poboljša transatlantske veze, javlja Radio Slobodna Evropa.


Blinken će prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova članica Severnoatlantske alijanse NATO-a i konsultovati se sa saveznicima i generalnim sekretarom ovog bloka Jensom Stoltenbergom 23. i 24. marta, navodi Stejt department.


Sastanci u Briselu imaju za cilj da "naglase odlučnost Bajdenove administracije da ojača transatlantski savez i ponovo osnaži naše veze sa saveznicima kroz NATO", naveo je Stejt department.



Resetovanje Bajdenove vanjske politike

U ovim razgovorima bit će riječi o zabrinutosti zbog poteza Kine i Rusije, kao i ulozi NATO-a u Afganistanu, sajber-sigurnosti, borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama, energetskoj sigurnosti i drugim zajedničkim izazovima, dodaje se u saopćenju Stejt departmenta.


Blinken će razgovarati i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen) i šefom spoljne politike EU Žozepom Boreljom (Josepom Borrell) o oporavku od pandemije COVID-19, klimatskim promjenama i jačanju demokratije.


Na brifingu uoči puta u Brisel, Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja, rekao je da su SAD i dalje posvećene bliskim konsultacijama sa saveznicima iz NATO-a i drugim partnerima u vezi sa vojnom misijom u Afganistanu.


- Započeli smo misiju zajedno. Prilagodit ćemo se zajedno kao i svih ovih godina. A kada za to dođe vrijeme, zajedno ćemo otići - naveo je Riker.


U NATO snagama u Afganistanu, koje predvode SAD, ima oko 10.000 vojnika koji pomažu u obuci i savjetovanju domaćih snaga sigurnosti.


Bajden je istakao da će Vašingtonu biti “teško” da se ispuni obaveza o povlačenju američkih i NATO trupa do 1. maja, što je predviđeno sporazumom sa talibanima, dok Vlada u Afganistanu i predstavnici militanata grupe i vlade Afganistana nastoje da ostvare napredak u mirovnim pregovorima.


Blinkenovo putovanje je još jedna ilustracija resetovanja Bajdenove vanjske politike koja naglašava diplomatiju i podršku dugogodišnjim vezama nakon što je bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) vodio politiku "Amerika na prvom mjestu" koja je tradicionalne saveznike više tretirala kao rivale nego kao partnere.


Dok nova američka administracija nastoji da uvjeri saveznike u NATO-u, ona takođe mora da se koordinira sa evropskim partnerima po mnogim pitanjima, uključujući iranski nuklearni sporazum, politiku prema Kini, klimatske promjene i dugotrajne sporove oko trgovine, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.


Odnosi sa Rusijom bit će tema i tokom Blinkenovog puta u Evropu, rekao je Riker, napominjući da administracija Bajdena traži uspostavljanje veza sa Moskvom koje su predvidive i stabilne.



Različiti pogledi na Rusiju

- Razgovarat ćemo sa našim saveznicima o različitim pogledima na Rusiju i kako možemo da se angažujemo u odnosima sa njom na načine koji očigledno unapređuju naše kolektivne interese, ali ostajemo vrlo jasni u pogledu izazova koji ona predstavlja. S obzirom na ponašanje Rusije posljednjih mjeseci i godina, bit će i protivriječnih elemenata, kao što je sekretar naglasio, i nećemo se kloniti toga - rekao je Riker.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, vratio se u Moskvu 21. marta nakon poziva na hitne konsultacije usred porasta tenzija sa Vašingtonom, izazvanih Bajdenovim komentarom da vjeruje da je njegov ruski kolega Vladimir Putin ubica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.