VELIKA BRITANIJA

Sedam osoba vakcinisanih "AstraZenecom" preminulo od pojava ugrušaka u krvi

Do sada nema zvaničnih dokaza da ta vakcina uzrokuje takvu pojavu u krvi

Pojava ugrušaka u krvi registrirana je kod 30 vakcinisanih osoba. Agencija

Z. K.

3.4.2021

Anticovid vakcinu "Oxford-AstraZeneca" u Velikoj Britaniji je primilo 18,1 milion ljudi, a pojava ugrušaka u krvi registrirana je kod 30 vakcinisanih osobaBritanska agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) saopćila je kako je sedam od tih 30 osoba preminulo.

U saopćenju se navodi kako do sada nema nikakvih dokaza da je pojava ugrušaka u krvi povezana sa vakcinom "Oxford-AstraZeneca" i da su koristi te vakcine u borbi protiv pandemije COVID-19 višestruko veće od rizika. Britanski stručnjaci i dalje istražuju eventualnu povezanost između vakcinacije i zgrušavanja krvi, kao i navedenih smrtnih slučajeva.

U Velikoj Britaniji je od 9. do 21. marta prvu dozu vakcine "Oxford-AstraZeneca" primilo 15,8 miliona ljudi, a drugu dozu primilo je još 2,2 miliona osoba. Nekoliko evropskih zemalja su ograničile ili obustavile upotrebu vakcina "Oxford-AstraZeneca" zbog zabrinutosti da bi mogla izazvati pojavu ugrušaka u krvi. Do sada nema zvaničnih dokaza da ta vakcina uzrokuje takvu pojavu u krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.