JASNA PORUKA

Njemačka oštro protiv bilo kakvog prekrajanja granica na Balkanu

Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti, kaže Zaibert

Zaibert: Opasne špekulacije. Arhiv

L. S. /Deutsche Welle

1.5.2021

Nakon njemačkog ministra vanjskih poslova Haika Masa (Haiko Msas), protiv promjene granica na Balkanu izjasio se i portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zaibert (Steffen Seibert).


On je govorio na redovnoj konferenciji portparola njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na zapadnom Balkanu.


Na pitanje je li njemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, Zaibert je rekao kako obično ne komentiraju nezvanične dokumente, ali da povodom špekulacija o promjeni granica na zapadnom Balkanu po etničkim linijama savezna vlada to smatra vrlo opasnim. 


Angela Merkel. Arhiv

- Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo promovirati put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti - kazao je Zaibert.

On je istakao da njemačka vlada podstiče zemlje zapadnog Balkana da slijede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Izvori iz njemačke vlade istaknuli su za "Deutsche Welle" kako Njemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebali poslužiti kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.