MADRID

Bernabeu gori, činjenice o novom stadionu Reala

Bit će to najbolji stadion na svijetu, ponosno je ispalio poduzetni predsjednik Reala

Požar na stadionu Reala. Printscreen

N. Demirović

26.5.2021

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez prošlog je u proljeća 2019. najavio početak radova na obnovi mitskog Santiago Bernabeua.

- Bit će to najbolji stadion na svijetu, ponosno je ispalio poduzetni predsjednik Reala. 

I nije daleko od istine. Ako se pogleda kako će izgledati, što će sve ponuditi i na kojoj poziciji se nalazi, to je jako blizu istine. Još kada se tome da su radovi tekli jako dobrim tempom, trebali su svi biti bezbgrižnji.

Naravno, teško je neko mogao očekivati da bi mu mogla zaprijetiti vatra, a upravo večeras je došlo do požara na ovom zadnju.

Neke činjece samo po sebi govore o novom stadion Reala.

Kada se uključe kamate prema bankama, taj velebni projekt stajat će ga 800 miliona eura. 

Stadion bi trebao izgledati futuristički, naučno fantastično, kao da je skrojen u nekom filmskom studiju.

Za Real je najvažnije da će mu značajno podići prihode. Madriđani računaju da će to biti tvornica novca koja će im omoćuti da ostanu u još dugo godina u vrhu evropskog fudbala. Stadion bi trebao imati puno novih sadržaja, značajno će obogatiti ponudu. Omogućit će navijačima cjelodnevni provod, a ne samo puki dolazak na utakmicu.

Bernabeu je na fantastičnom položaju, praktično u cebtru Madrida. To donosi brojne prednosti, ali i neke probleme. Zbog toga što je omeđen javnom površinom, Realu nije dopušteno da proširi tribine. Prvobitni plan je bio da se kapacitet podigne na 95.000 mjesta. Na kraju će ostati otprilike kao što je i sada, oko 81.000 mjesta.



Požar u Madridu. Marca

Plan je da se na stadionu tokom cijele godine mogu održavati priredbe. Dakle, da se, recimo, ubaci koncert ili kakav kongresni skup između dvije domaće utakmice Reala, a da u istoj vrijeme nogomet ne pati, odnosno da teren i dalje bude savršen za igru.

Da bi to bilo moguće, teren će morati biti pokretan. Za izvlačenje travnjaka treba oko 10 sati, pa je moguće usred sezone održavati koncerte i ostale manifestacije.

No Real ima problem, nema prostora u okolici stadiona gdje bi mogao izvući travnjak. Stoga su Madriđani zavirili u dvorište Totenhema, koji je prošle godine nakon nekoliko odgoda konačno pustio u pogon svoj novi stadion. Englezi slažu travnjak pod tribine, a na sličan način to će napraviti i Španlci. U Realu namjeravaju dodati još neke stvari kako bi stvorili maksimalno dobre uvjete za održavanje travnjaka.

Podijelit će travnjak na sedam-osam dijelova po 15 metara dužine, ploče debljine 15-20 cm, i složit će ga u posebnu komoru, neku vrstu staklenika koji će biti pod zemljom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.