SUSRETI

Pet sati sastanka Putina i Lukašenka: Razgovor o osudama SAD i događajima u Bjelorusiji

Dvojica lidera razgovarali o ekonomskim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa, kao i o situaciji nastaloj pošto je avion kompanije „Ryanair“

Sastanak Putina i Lukašenka održava se u Sočiju. Agencije

E. H. / Tanjug

29.5.2021

Sastanak predsjednika Rusije i Bjelorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju trajao je više od pet sati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za ruske medije da su dvojica lidera razgovarali o ekonomskim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa, kao i o situaciji nastaloj pošto je avion kompanije „Ryanair“ koji je letio na liniji Atina-Vilnjus, prinudno je sletio u Minsk 23. maja nakon navodne najave o bombi.

Nakon prizemljenja aviona, uhapšen je novinar disident Roman Protaševič, što je naišlo na oštre osude zapadnih zemalja.


Razgovor o osudama SAD i događajima u Bjelorusiji. Agencije

Lukašenko je prije početka sastanka u Sočiju rekao da će predsjedniku Rusije pokazati dokumenta o tome šta se stvarno događa u Bjelorusiji.

Putin je podsjetio da nakon prinudnog slijetanja aviona bolivijskog predsjednika Eva Moralesa 2013. godine nije bilo reakcija Zapada. Avion predsjednika Bolivije tada je prizemljen zbog glasina da je na avionu bio bivši agent CIA Edvard Snovden (Edward Snowden), koga SAD optužuju za odavanje državnih tajni.

Putin je istakao da je trgovinska razmjena između Rusije i Bjelorusije povećana 18,4 posto i da je važno zadržati taj trend.

Lukašenko je ocijenio da će ove godine trgovinska razmjena između dvije zemlje biti veća nego prije početka pandemije koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.