PUTIN POTPISAO

Nakon SAD i Rusija izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocjenjuju da je u pritanju "politička greška"

Vladimir Putin. Agencije

Glas Amerike

7.6.2021

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem se formalizuje izlazak Moskve iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljavaju letovi nenaroužanih letjelica iznad zemalja potpisnica.

Očekivanja Rusije su da se o novom paktu razgovara na samitu Putina i američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) u Ženevi. Ali, Bajdenova administracija je obavijestila Rusiju u maju da neće produžavati sporazum koji je Trampova (Trump) administracija napustila prošle godine.

Kremlj je saopštio da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma "uzdrmala ravnotežu interesa" među zemljama potpisnicama i da je podstakla i Rusiju da izađe iz sporazuma.

- To je nanijelo ozbiljnu štetu važnosti sporazuma, kao i povjerenju i transparentnosti, a ugrozilo je i nacionalnu bezbjednost Rusije - piše u saopštenju Kremlja.

Moskva se nadala da će Bajden preinačiti odluku svog prethodnika, ali Bajdenova administracija to odbija da učini i optužuje Rusiju da krši sporazum, što Moskva poriče. U januaru je Rusija objavila plan da izađe iz sporazuma, a vlada je proteklog mjeseca parlamentu podnijela takav prijedlog na glasanje.

Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocjenjuju da je u pritanju "politička greška" koja ne doprinosi kontroli naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.