DOGOVORENA KOALICIJA

Izraelski parlament u sljedećih sedam dana će izglasati novu vladu

Naftali Benet pozvao je Netanjahua u nedjelju da odustane od svih napora kako bi potaknuo rušenje nove koalicije

Benjamin Netanjahu. Agencije

Fu. M.

7.6.2021

Glasanje u izraelskom parlamentu o potvrđivanju nove vlade, koja će okončati dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanjahua, održat će se u sljedećih sedam dana, rekao je u ponedjeljak predsjednik izraelskog parlamenta, ne navodeći određen datum.

Naftali Benet, nacionalistički političar i bivši zvaničnik glavne organizacije za židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali, koji će zamijeniti izraelskog čelnika s najdužim stažem, pozvao je Netanjahua u nedjelju da odustane od svih napora kako bi potaknuo rušenje nove koalicije i omeo inauguraciju nove vlade.

Benet je pozvao predsjednika Kneseta Jariva Levina, koji je lojalan Netanjahuu, da bez daljnjih odgađanja ove srijede održi glasanje o povjerenju, kako bi vlada sastavljena od lijevih, desnih, centrističkih i arapskih stranaka mogla položiti zakletvu.

U službenoj objavi Levin je ipak naveo da je opozicioni čelnik Hair Lapid obavijestio njega i izraelskog predsjednika da je "koalicija dogovorena" te da će se glasanje o njezinu odobravanju održati u zakonskom roku, odnosno do 14. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.