PRESRETENI RAZGOVORI

Raspuštena frankfurtska specijalna jedinica zbog ekstremističkih poruka

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke nazvao je ovo ponašanje neprihvatnljivim

A. K.

Slijedi restruktuiranje Specijalne operativne jedinice

Foto: Arhiv


Nakon otkrića ekstremističkih poruka krajnje desnice u grupnim razgovorima, policija iz Frankfurta odlučila je raspustiti gradsku Specijalnu operativnu jedinicu (SEK).

Ministar unutrašnjih poslova države Hesen Piter Bjut (Hessen Peter Beuth) nazvao je neprihvatljivim prekršaje određenih članova SEK-a. Restruktuiranje SEK-a, dodaje, će učiniti grupa stručnjaka.

Novo vođenje

- Pokrećemo temeljno ponovno pokretanje SEK danas - rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Pozvao je na potpuno novu kulturu vođenja među srednjim i nižim nivoima policije.

- Naravno da će i naše specijalne snage biti vitalne u budućnosti, ali parametri će biti drugačiji - rekao je Bjut.

Taj potez uslijedio je nakon najave javnog tužilaštva u Frankfurtu, kao i Ureda kriminalne policije Hessian da su u toku istrage protiv 20 aktivnih i bivših službenika SEK-a osumnjičenih za sudjelovanje u desničarskim ekstremističkim chat grupama.

Jedan bio suspendovan

Sedamnaest heseovskih oficira osumnjičeno je za širenje tekstova i simbola bivših nacističkih organizacija koji podstiču mržnju, zabranjenih prema poslijeratnom njemačkom zakonu.

Svi policajci, osim jednog, su bili na aktivnoj dužnosti, a sada niko od njih ne radi. Šef policije je objasnio da je jedan već bio suspendovan.

- Otkrića čine sumnju u desničarske ekstremističke tendencije nekih članova frankfurtske SEK - rekao je Beuth u četvrtak.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na