UGOSTIT ĆE IH KRALJICA

Lideri Samita G7 ostali u sjeni: Ko su i čime se bave supruge najmoćnijih državnika svijeta

Prva dama Velike Britanije, Keri Džonson preuzet će ključnu ulogu domaćina

A. K.

Dok se svjetski mediji bave liderima i temama Samita G7, ništa manja pažnja nije usmjerena ni na njihove supružnike.

Prva dama Velike Britanije, Keri Džonson preuzet će ključnu ulogu domaćina tokom druženja supružnika svjetskih lidera tokom Samita G7. Ovo će biti prvi veliki događaj u kojem će glavnu ulogu imati Keri, budući da je jučer tokom sastanka sa porodicom Bajden, njen suprug Boris Džonson vodio glavnu riječ.

Prva dama Velike Britanije danas će ugostiti prvu damu SAD Džil Bajden, suprugu japanskog premijera Mariko Sugu, prvu damu Francuske Brižit Makron, ženu italijanskog premijera Mariu Serenu Kapelo, suprugu kanadskog premijera Sofiju Trudo i jedinog muškarca među njima supruga Angele Merkel- Joakima Zauera.

Liderima će se pridružiti i Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel sa svojim partnerima, a planirano je da svi oni večeras prisustvuju svečanoj večeri kod kraljice Elizabete, prenosi BBC.

Keri Džonson

Keri godinama radi na visokim funkcijama koje su povezane sa odnosima s javnošću, a ni bavljenje politikom joj nije strano.

Veliki je zaljubljenik u prirodu i član je mnogih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

 • Boris i Keri Džonson

  Boris i Keri Džonson

  Foto: AP


Prva dama Britanije udala se prije dvije sedmice za britanskog premijera Borisa Džonsona, a par je prošle godine dobio svoje prvo dijete - sina Vilfred Lori Vilijamsa.

Džil Bajden

Prva dama SAD, Džil Bajden koja je nedavno napunila 70 godina, karijeru je provela radeći kao nastavnik. Ovo je njoj i njenom suprugu prvi put da kao predsjednički par učestvuju na prekookeanskoj turneji. Džil i njen suprug, u nedelju će biti gosti kraljice Elizabete u njenom zamku u Vindzoru.

I dok prva dama Britanije veliku ljubav gaji prema zaštiti životne sredine, njena koleginica iz SAD veliku pažnju posvećuje edukaciji. Ona se nada da će jedna od ključnih tema njihovog sastanka sa kraljicom biti i unapređenje obrazovanja.

 • Džil Bajden

  Džil Bajden

  Foto: AP


Bajden je jednom, odgovarajući na pitanje o svojoj supruzi, rekao da je ona njegov omiljeni edukator, a ona se na to nadovezala komentarom na Tviteru da "Obrazovanje nije ono čime se ona bavi, već ono što je ona zaista".

Pored fakultetske diplome, ona posjeduje dva mastera, a 2007. godine odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Delaveru.

Brižit Makron

Supruga francuskog predsjednika ima najviše iskustva na poziciji prve dame u odnosu na sve ostale supružnike. Nikada se nije libila da javno govori o svom životu, a često ističe kako život prve dame, iako to nekima djeluje kao lagodan posao, zna da bude jako težak.

Brižit je, kada je njen suprug 2017. godine izabran za predsjednika Francuske, izjavila da njena pozicija sa sobom nosi veliku odgovornost i da je gdje god da se nalazite u svijetu uvijek će tu biti neko ko će željeti da vas uslika.

 • Bridžit i Emanuel Makron

  Bridžit i Emanuel Makron

  Foto: AP


Ono što je izazvalo najveću pažnju medija je razlika u godinama između nje i njenog supruga jer je on od Brižit mlađi čak 24 godine. Ona trenutno ima 68 godina, a njen suprug 43.

Francuski predsednički par se upoznao dok je ona bila njegova nastavnica, a uprkos negativnim komentarima na račun njihovog odnosa oni nikad nisu obraćali pažnju na to.

Ona je već nekoliko puta učestvovala na Samitu G7, a veliku pažnju privukao je Trampov komentar na račun njenog izgleda tokom njegove posete Parizu.

- Ona je u jako dobrom stanju - rekao je tada Tramp.

Sofija Trudo

Iako je svuda najavljivano da će se kanadskom premijeru pridružiti njegova supruga Sofija, u javnosti još uvijek nema fotografija na kojima se može vidjeti njegova lijepa partnerka. On je viđen kako iz aviona u Velikoj Britaniji izlazi sam, pa su se mnogi zapitali da li mu se i Sofija pridružila ovog puta. On je i tokom sastanka sa Borisom i Keri Džonson također uslikan sam, a ovaj potez još više je pokrenuo špekulacije o tome gdke je Sofija.

 • Sofija Trudo

  Sofija Trudo

  Foto: AP


Nikad se nije libila da javno govori o svojim problemima sa bulimijom. Prije nego što je postala reporter na televiziji "Kvebek", radila je kao PR.

Njen suprug prvi je telefonom čestitao predsjedniku Bajdenu pobjedu na izborima, pa možemo da očekujemo da će i njegova supruga željeti da druženjem sa Džil učvrsti odnose dvije zemlje.

Mariko Suga

Mariko Suga je supruga japanskog premijera Johašida Suge i još jedan debitant na ovogodišnjem Samitu. Njen suprug preuzeo je funkciju premijera Japana, nakon što je bivši premijer Šinzo Abe, podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

 • Mariko Suga

  Mariko Suga

  Foto: AP


Ona rijetko kada govori u javnosti, ali je mnogi opisuju kao veliku podršku svom suprugu. Japanski mediji navode da je ona sušta suprotnost njene prethodnice Aki Abe koja se nije libila da govori u javnosti, a bila je i veoma aktivna na društvenim mrežama.

Više o temi Joe Biden

POSJETA VAŠINGTONU
Sastanak Bajdena i Merkel 15. jula
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na