UOČI SASTANKA S BAJDENOM

Susreti Vladimira Putina i četiri američka predsjednika

Putin je do sada razgovarao i sa Bilom Klintonom, Džordžom Bušom, Barakom Obamom i Donaldom Trampom

Džo Bajden i Vladimir Putin. Agencije

Fu. M.

16.6.2021

Džo Bajden (Joe Biden)  bit će pet predsjednik SAD sa kojim se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao tokom svoje više od 20 godina duge vladavine.

Putin je do sada razgovarao i sa Bilom Klintonom, Džordžom Bušom, Barakom Obamom i Donaldom Trampom. Susreti su organizirani kako u Rusiji, tako i u Bijeloj kući i svaki je ostao upamćen po različitim stvarima, navodi Nova.rs.

Vladimir Putin i Bil Klinton. Agencije

Sastanak Klintona i Putina održan je 6. septembra 2000. godine u predsjedničkom apartmanu njujorškog hotela „Valdorf Astorija“, a njegova tema bila je nuklearna podmornica „Kursk“ koja je potonula mjesec dana ranije.

Putin je 2017. godine u jednom intervjuu rekao da je svojevremeno predložio Klintonu da Rusija uđe u NATO.

- Sjećam se jednog od posljednjih sastanaka sa Bilom Klintonom, kada je došao u Moskvu. Tokom sastanka rekao sam da bi trebalo da razmotrimo opciju da Rusija uđe u NATO, na šta je on odgovorio: ‘Što da ne’?“ - rekao je Putin.

Vladimir Putin i Džordž Buš. Agencije

Opuštanje napetih odnosa Rusije i SAD počelo je u junu 2001. Poslije prvog susreta sa Putinom, tada već predsjednikom Rusije, na samitu u Sloveniji Džordž Buš rekao je da je ruskog lidera pogledao u oči i „shvatio njegovu dušu“.

Svjetski mediji su dosta pisali o komunikaciji Buša i Putina, kao i međusobnim posjetama. Jedan susret iz 2007. godine na imanju tadašnjeg američkog predsjednika privukao veliku pažnju.

Na Bušovom imanju, u opuštenijoj atmosferi, uz ribolov, vožnju gliserom i obroke koje je ruski portparol opisao kao luksuzne – predsjednik SAD i njegov gost Putin, pokušali su da prevaziđu nesuglasice o brojnim globalnim pitanjima.

Putin i Obama. Agencije

Obama i Putin kratko su razgovarali 2014. godine, oko 15 minuta, tokom neformalnog susreta svjetskih lidera povodom 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

To je bio prvi susret dvojice lidera od početka krize u Ukrajini. Bijela kuća precizirala je da su dvojica predsjednika imali „nezvaničan razgovor, a ne zvaničan bilateralni susret“.

Putin sa Trampom. Agencije

Donald Tramp u predizbornoj kampanji obećao je da će uspostaviti dobre odnose s Rusijom.

Tramp i Putin su se prvi put sreli 2017. godine, na marginama Samita G20 u Hamburgu. Tramp je izrazio optimizam rekavši da su pred SAD i Rusijom „veoma pozitivne stvari“. Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak.

Sastanak je trajao dva sata i 16 minuta.

Dvojica lidera su se potom sreli i 2018. godine u Helsinkiju, odakle su također poslali pozitivne poruke. Nakon sastanka u Helsinkiju, Donald Tramp je pozvao Vladimira Putina da posjeti SAD najesen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.