POSJETA BERLINU

Blinken: Amerika nema boljeg prijatelja od Njemačke

Pozdravio je zajedničke vrijednosti i interese između SAD i najveće evropske ekonomske sile

Entoni Blinken i Angela Merkel. AFP

A. K.

23.6.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izjavio je da Sjedinjene Američke Države nemaju boljeg prijatelja od Njemačke dok su dvije zemlje obećale zajednički front prema Rusiji i Kini nakon još svježe prepirke oko plinovoda Sjeverni tok.

Sastajući se s kancelarkom Angelom Merkel tokom prve posjete Berlinu otkako je preuzeo položaj, Blinken je pozdravio zajedničke vrijednosti i interese između SAD i najveće evropske ekonomske sile.

- Mislim da je pošteno reći da SAD nemaju boljeg partnera, nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke - izjavio je Blinken dok je Merkel stajala pored njega.

Blinkenova izjava u superlativu brzo je zapalila društvene mreže u drugim zemljama nerestrpljivim da zadobiju američku naklonost - posebno u Britaniji koja je u ovom mjesecu dočekala Bajdena u njegovoj prvoj posjeti inostranstvu u svojstvu predsjednika.

Bajden (Biden) je obećao obnoviti savezništva narušena tokom turbulentnog predsjedničkog mandata Donalda Trampa (Trump), i u ovoj je godini dočekao u Wasghingtonu čelnike Japana i Južne Koreje i virtualno se sastao s liderom susjedne Kanade.

Blinken bi trebao otputovati u Francusku i Italiju, koje su poput Njemačke članice elitne Grupe sedam industrijskih sila, ali su, za razliku od Britanije, ostale u Evropskoj uniji.

U dramatičnom kontrastu s njenim hladnim odnosima s Trampom, Merkel je izjavila da vidi "zajedničku osnovu, ne samo za određivanje geopolitičkih izazova u svijetu, nego također i za usuglašavanje zajedničkog pristupa".

- To se odnosi na Rusiju, na Kinu, ali također i na pitanje kako se savezništva mogu sklapati, gdje naši interesi leže - izjavila je njemačka, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.