POSJETA BERLINU

Blinken: Amerika nema boljeg prijatelja od Njemačke

Pozdravio je zajedničke vrijednosti i interese između SAD i najveće evropske ekonomske sile

A. K.

Entoni Blinken i Angela Merkel

Foto: AFP


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izjavio je da Sjedinjene Američke Države nemaju boljeg prijatelja od Njemačke dok su dvije zemlje obećale zajednički front prema Rusiji i Kini nakon još svježe prepirke oko plinovoda Sjeverni tok.

Sastajući se s kancelarkom Angelom Merkel tokom prve posjete Berlinu otkako je preuzeo položaj, Blinken je pozdravio zajedničke vrijednosti i interese između SAD i najveće evropske ekonomske sile.

- Mislim da je pošteno reći da SAD nemaju boljeg partnera, nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke - izjavio je Blinken dok je Merkel stajala pored njega.

Blinkenova izjava u superlativu brzo je zapalila društvene mreže u drugim zemljama nerestrpljivim da zadobiju američku naklonost - posebno u Britaniji koja je u ovom mjesecu dočekala Bajdena u njegovoj prvoj posjeti inostranstvu u svojstvu predsjednika.

Bajden (Biden) je obećao obnoviti savezništva narušena tokom turbulentnog predsjedničkog mandata Donalda Trampa (Trump), i u ovoj je godini dočekao u Wasghingtonu čelnike Japana i Južne Koreje i virtualno se sastao s liderom susjedne Kanade.

Blinken bi trebao otputovati u Francusku i Italiju, koje su poput Njemačke članice elitne Grupe sedam industrijskih sila, ali su, za razliku od Britanije, ostale u Evropskoj uniji.

U dramatičnom kontrastu s njenim hladnim odnosima s Trampom, Merkel je izjavila da vidi "zajedničku osnovu, ne samo za određivanje geopolitičkih izazova u svijetu, nego također i za usuglašavanje zajedničkog pristupa".

- To se odnosi na Rusiju, na Kinu, ali također i na pitanje kako se savezništva mogu sklapati, gdje naši interesi leže - izjavila je njemačka, prenosi AFP.

Više o temi Antony Blinken

AMERIČKI SEKRETAR
Blinken na evropskoj turneji iduće sedmice
NA VRH

Podijeli članak na