PREDSJEDNIK SAD

Bajden čestitao novom njemačkom kancelaru Šolcu

Nestrpljivo iščekujem uspostavu čvrstih veza naših zemalja i tijesnu saradnju radi ostvarenja napretka u rješavanju postojećih izazova u svijetu, napisao je Bajden na Twitteru

Američki predsjednik Džo Bajden. Arhiv

N. Aj.

9.12.2021

Džo Bajden (Joe Biden) jučer je uputio čestitku novom njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) u kojoj je izrazio nadu u uspostavu čvrstih veza Vašingtona i Berlina.

- Čestitam novom njemačkom kancelaru Olafu Šolcu. Nestrpljivo iščekujem uspostavu čvrstih veza naših zemalja i tijesnu saradnju radi ostvarenja napretka u rješavanju postojećih izazova u svijetu - napisao je Bajden na Twitteru.

Bajdenova administracija ovih mjeseci nije štedjela pohvale konzervativnoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel prema kojoj je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) bio posebno oštar.

U Vašingtonu sada računaju s novim socijaldemokratskim čelnikom i s njegovom ministricom vanjskih poslova Analenom Berbok (Annalenom Baerbock) iz stranke Zelenih, kako bi zauzeli odlučnije stajalište prema Kini i Rusiji.

Američka vlada rekla je da je s novom njemačkom vladom, i prije njezina stupanja na dužnost, razgovarala o mogućnosti da sporni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke iskoristi kao sredstvo odvraćanja Moskve od invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.