NJEMAČKA KANCELARKA

Posljednji samit G7 za Angelu Merkel

Merkel prisustvuje samitima G7, nekada G8, duže od gvozdene Lejdi

Angela Merkel: Posljedni samit G7 za njemačku kancelarku. Agencije

A. Ka. / DW

12.6.2021

Na samitu G7 u Cornwallu po prvi put dolazi američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), dok je za njemačku kancelarku Angelu Merkel to posljednji nastup u krugu šefova država i vlada sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja.

- Mi to možemo. Uspjet ćemo! Mislim da je to fraza! Jasno! - rekao je Boris Džonson (Johnson) 2019. aludirajući na kancelarkinu uzrečicu iz 2015.

Ekscentrični Britanac bio je tada prvi put u svojstvu premijera gost vlade u Berlinu, gdje ga je dočekala Angela Merkel.

Danas je situacija obrnuta. Angela Merkel je posljednji put u krugu njenih dragih kolega iż zemalja G7. A on, Britanac Boris Džinson, sada je u Cornwallu, domaćin samita G7, kojem prisusutvuje "dugogodišnja" njemačka kancelarka, koja zrači samopouzdanjem.

- Ja sam od onih koji mogu vrlo jasno izraziti ono što žele - rekla je Merkelova na jednom od brojnih samita G7, kojima je prisusutvovala u svojstvu njemačke kancelarke. U međuvremenu su to svi shvatili ili su s teškom mukom morali shvatiti.

Merkel prisustvuje samitima G7, nekada G8, duže od gvozdene Lejdi (Lady) - bivše britanske premijerke Margret Tačer (Thatcher). Njemačka kancelarka je puno toga vidjela i politički preživjela: Berluskonija (Berlusconi), vrckavog francuskog predsjednika Sarkozija (Sarkozy) i konačno Donalda Trampa (Trump). Svi su došli. Svi su otišli. Jedino je ona ostala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.