TVRDE AMERIČKI MEDIJI

Zelenski putuje u Japan na samit G7

Rat u Ukrajini je važna tačka dnevnog reda trodnevnog samita

Volodimir Zelenski. Printscreen

H. J. I.

19.5.2023

Japansko ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopćilo da će Volodimir Zelenski virtualno sudjelovati na samitu G7, nakon što ga je ranije ove godine pozvao japanski premijer Fumio Kišida (Kishida), no sada CNN objavljuje da će ukrajinski predsjednik lično otputovati u Japan i prisustvovati samitu.

Rat u Ukrajini je važna tačka dnevnog reda trodnevnog samita te se očekuje da će čelnici dati snažnu izjavu o jedinstvu u podršci Ukrajini i otkriti nove mjere za protiv Rusije.

Posjeta Zelenskog bit će njegova prva posjeta Aziji otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu, a dolazi u trenutku kada Kijev nastavlja tražiti vojnu podršku svojih zapadnih partnera prije dugo očekivane protuofenzive.

Očekivano putovanje Zelenskog u Aziju slijedi nakon evropske turneje po četiri zemlje, gdje je pozdravio dodatna obećanja vojne podrške odbrani Kijeva.

I Bajden dolazi na samit

Čelnici G7 pokazat će na samitu G7, koji se ove sedmice održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki dužnosnik.

Bajden će tokom posjete Japanu pokazati da Vašington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji, rekao je dužnosnik Reutersu, želeći ostati anoniman. Nakon trodnevnog samita koji počinje u petak, Bajden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak grupe poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD).

"Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni"

Na pitanje hoće li čelnici grupe sedam bogatih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država - pokazati jedinstven stav prema Kini, drugoj najvećoj ekonomiji u svijetu i glavnom suparniku SAD za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio:

- Premda G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja ekonomske sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom. Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istovremeno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose - rekao je.

Dužnosnik je dodao da je SAD "jako optimističan" premda je to "jedno od složenijih pitanja" za G7 u Hirošimi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.