BEZ KONSTITUTIVNOSTI

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, težak poraz hrvatske politike

U Rezoluciji je istaknuto da se snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH

Evropski parlament. Arhiv

Piše: D. H.

24.6.2021

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju u BiH koji je pripremio Komitet za vanjske poslove. Rezolucija je usvojena sa 483 glasa "za", 73 protiv i 133 suzdržanih

U Rezoluciji je istaknuto da se snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, osuđuje se i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici, osuđuje se narušavanje državnosti te se poziva domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Podsjetimo, prehotdno su odbijeni svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika na današnjoj sjednici Evropskog parlament. Tako u Prijedlogu u konačnici nisu ušle riječi "konstitutivnost" i "legitimno predstavljanje".

Ovom Rezolucijom Evropski parlament je poslao jasnu poruku da podržava građanska rješenja te osuđuje separatističku retoriku kao i politike destabiliziranja integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.