PONOVO UVODE MJERE

Šta se dešava: Izrael vraća maske, Sidnej se zaključava

Centar Sidneja i neka od gradskih predgrađa ulaze u jednonedjeljno strogo zaključavanje danas od ponoći

Epidemiološke mjere kako virus ne bi izmakao kontroli. Ilustracija

A. Ka.

25.6.2021

Svjetska zdravstven organizacija (WHO) predviđa da će najugroženiji kada je riječ o koronavirusu morati da prime svake godine dodatnu dozu vakcine kako bi se stekla zaštita od svih sojeva.

Kada je riječ o općoj populaciji, procjenjuje se da će njoj dodatna doza trebati na svake dvije godine. Neke države uvode epidemiološke mjere kako virus ne bi izmakao kontroli.

Centar Sidneja i neka od gradskih predgrađa ulaze u jednonedjeljno strogo zaključavanje danas od ponoći, dok se vlasti bore da zadrže pod kontrolom novi talas veoma zarazne varijante korona virusa delta.

Ljudima koji žive ili koji su zbog posla boravili u četiri dijela Sidneja u posljednje dvije sedmice naređeno je da ostanu kod kuće, osim zbog hitnih razloga, saopćila je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan, prenosi Rojters.


Ministarstvo zdravlja Izraela ponovo je uvelo obavezu nošenja zaštitinih maski u zatvorenom prostoru počev od danas u podne po lokalnom vremenu poslije nedavnog broja rasta infekcija koronavirusom što se pripisuje širenju delta soja. Kako je navedeno, također se preporučuje nošenje maski na javnim događajima na otvorenom poput LGBT parada koje će se ovog vikenda održati širom zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.