SASTANAK

Bijela kuća: Biden primio afganistanske lidere

U periodu kada se SAD priprema za potpuno povlačenje svojih vojnika u Afganistanu, Biden je s Ghanijem i Abdullahom razgovarao o budućnosti zemlje

Saopćeno iz Bijele kuće. Anadolija

Anadolija

26.6.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden na sastanku s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i čelnikom Vrhovnog vijeća za pomirenje Abdullahom Abdullahom, održanom u Bijeloj kući, najavio je nastavak diplomatske, humanitarne i sigurnosne podrške, javlja Anadolu Agency (AA).

U periodu kada se SAD priprema za potpuno povlačenje svojih vojnika u Afganistanu, Biden je s Ghanijem i Abdullahom razgovarao o budućnosti zemlje.

Biden je u obraćanju prije sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, saopćio kako će SAD nastaviti diplomatsku podršku Afganistanu.

S druge strane, u saopćenju Bijele kuće, upućenom nakon sastanka, navedeno je kako će SAD nastaviti sigurnosnu i razvojnu podršku Afganistanu, ali i diplomatsku i humanitarnu pomoć.

U saopćenju je ukazano i na sve veći broj zaraženih koronavirusom u Afganistanu, te najavljeno da će SAD toj zemlji donirati tri miliona doza vakcina "Johnson and Johnson", a pripreme za isporuku su u toku.

Rečeno je i kako će SAD pružiti dodatnu pomoć Afganistanu u okviru borbe protiv pandemije, a najavljena je i humanitarna pomoć od 266 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.