ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Ursula fon der Lejen: Evropska unija isporučila dovoljno doza da se vakciniše 70 posto odraslih

Evropska komisija ranije je upozorila da bi jako zarazna delta varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Evropi ovo ljeto

Ursula fon der Lejen. AFP

A. K.

10.7.2021

Evropska unija isporučila je državama članicama dovoljno doza vakcina protiv koronavirusa za vakcinisanje najmanje 70 posto odraslih, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen).

Pozvala je članice EU da povećaju vakcinaciju i rekla da će širom Unije biti distribuirano 500 miliona doza do nedjelje.

- Evropska unija održala je svoju riječ. Ovaj vikend isporučili smo dovoljno vakcina zemljama članicama kako bi mogle u potpunosti vakcinisati najmanje 70 posto odraslih u EU ovaj mjesec - rekla je fon der Lejen.

- Ali koronavirus još nije poražen. Spremni smo isporučiti još vakcina, uključujući protiv novih varijanti - kazala je ona.

Evropska komisija ranije je upozorila da bi jako zarazna delta varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Evropi ovo ljeto, pozivaući se na procjene agencije EU za prevenciju bolesti.

Nedavne studije pokazale su da delta varijanta smanjuje učinkovitost vakcina protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze vakcina visoko učinkovite u sprječavanju teške bolesti i smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.