JAČANJE ODNOSA

Bajden: Njemačka i SAD će se zajednički suprotstaviti ruskoj agresiji

Bajden je rekao i da je njemačkoj kancelarki prenio zabrinutost zbog izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2

Merkel i Bajden. AFP

Glas Amerike / A. K.

16.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da dvije države neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava nasuprot potezima koje povlači Kina.

- Njemačka i Sjedinjene Američke Države će se zajednički suprotstaviti ruskoj agresiji - rekao je Bajden, koji je na početku obraćanja gošći izrazio saučešće zbog posljedica poplava u kojima su u Njemačkoj i nekoliko država Evrope stradale i nestale desetine ljudi.

Bajden je rekao i da je njemačkoj kancelarki prenio zabrinutost zbog izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.

- Kancelarka i ja dijelimo mišljenje da Rusija ne bio trebalo da koriste energetiku kao oružje protiv svojih susjeda - rekao je Biden, dodavši da će se partnerstvo između SAD i Njemačke nastaviti i pošto Angela Merkel okonča kancelarsku dužnost.


Klimatsko partnerstvo

Angela Merkel ukazala je da se dvije države zalažu za slobodna demokratska društva, govoreći o njemačkom i američkom odnosu prema Kini.

U vezi sa projektom gasovoda Sjeverni tok 2, kancelarka Merkel je rekla da je to tema o kojoj dvije strane, kako se izrazila, imaju različite ocjene. Također, ukazala je da je uspješna borba protiv pandemije koronavirusa podrazumijeva najveći mogući broj vakcinisanih građana u obje države.

Prema njenim riječima, Njemačka je izuzetno zadovoljna zbog povratka SAD u Pariški klimatski sporazum.

- Sjedinjene Američke Države i Njemačka zasnovale su klimatsko partnerstvo - rekla je Merkel u zajedničkom obraćanju sa američkim predsjednikom tokom kojeg se osvrnula i na poplave koje su pogodile Njemačku i nekoliko evropskih zemalja.

- Ovo je dan straha, očaja i patnje usljed katastrofalnih poplava. Činimo sve što je moguće da pomognemo građanima u nevolji - istakla je kancelarka Merkel.

Uoči dolaska njemačke kancelarke Bijela kuća je saopćila da će posjeta afirmisati čvrste i trajne bilateralne veze između Sjedinjenih Država i Njemačke.


Ruski plinovod

Nakon 16 godina kancelarke, Merkel planira napustiti vladu nakon nacionalnih izbora u septembru.

Bajden i Merkel razgovarat će o borbi protiv klimatskih promjena, pandemiji koronavirusa, rješavanju sigurnosnih izazova, ugroženosti demokratije, saopćeno je iz Bijele kuće.

Očekuje se da će razgovarati i o ruskom plinovodu kojem se protivi Vašington. Projektom Sjeverni tok 2 transportuje se prirodni gas iz Rusije u Njemačku.

SAD tvrde da će projekt dovesti evropsku energetsku sigurnost u opasnost povećavanjem oslanjanja Europe na ruski plin i omogućavanjem Kremlju da vrši pritisak na ranjive zemlje u istočnoj i centralnoj Evropi.

Glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert, rekao je novinarima da će lideri razgovarati i o Kini, koja ima snažne trgovinske odnose s Njemačkom. Neki politički promatrači kažu da se Merkel, koja kritikuje Kinu zbog kršenja ljudskih prava, nada da će izbjeći da mora birati između SAD i Kine.

Merkelin program u četvrtak uključuje i večeru u Bijeloj kući s predsjednikom Bajdenom, prvom damom Džil (Jill) Bajden, potpredsjednicom Kamalom Harris i njenim suprugom Douglassom Emhoffom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.