NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu": Za uspjeh trebaju SAD i Brisel

Nastavlja se trend poskupljenja na pumpama

Avaz.ba

2.11.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem izdanju "Dnevnog avaza" najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Za uspjeh trebaju SAD i Brisel.

Zašto bježati od Dejtona 2, pita se prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD „Napredak“ i počasni predsjednik Panevropske unije u BiH, u razgovoru za „Avaz“, navodeći da je i trenutna kriza dokaz da je entitete potrebno reformirati. U danima kad niko sa sigurnošću ne zna šta donosi sutra, dugogodišnji angažirani intelektualac predlaže organizaciju nove međunarodne konferencije, na kojoj bi bila riješena sva pitanja koja su godinama uzrok političke nestabilnosti.

Građani ispred Ambasade SAD, pridružio im se i akademik Duraković: ’Evropa se ponaša kao i ’92. godine’. Nezadovoljni zbog političke krize, najgore od Dejtona, rušenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, blokada institucija, prijetnji ratom i zveckanja oružjem, grupa građana protestirala je jučer ispred Ambasade SAD u Sarajevu.

Komentar dana napisala Ema Maslo: Polako, do izbora.

ZABRINJAVAJUĆE Nastavlja se trend poskupljenja na pumpama. Cijene goriva više od 2,50 KM. Na pumpama u Sarajevu, Bihaću, Zenici i Tuzli cijena litra goriva viša je od 2,50 KM. Prosječna maloprodajna cijena premium bezolovnog benzina 95 iznosi 2,41 KM po litru, a dizela 2,39 KM po litru.

SLUČAJ MEMIĆ Tužilaštvo BiH čeka zvanične podatke: Šta je SIPA pronašla u Budnjinom mobitelu. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavit će u narednim danima Tužilaštvu BiH izvještačeni videonadzor s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je prije mjesec, prema nalogu ove pravosudne institucije, ponovo izuzeo MUP Kantona Sarajevo, saznaje „Avaz“.

Ličnost dana je Zlatan Ibrahimović: Ruši brojke.

Na stranama Globusa čitajte: Svjetski lideri na samitu o klimatskim promjenama COP26. Posljednja šansa za spas planete. Na skup za spas svjetske klime (COP26), a kojim predsjedava Velika Britanija, stiglo je 120 čelnika - američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) s hiljadu delegata, odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Fumio Kišida, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron)...

Raste broj oboljelih i umrlih u našoj zemlji: U bolnicama najviše nevakcinisanih, zatvaranje nikako nije opcija.

SRAMOTNO Zastrašujući nemar nadležnih prema kulturno- historijskom blagu: U Počitelju se urušila Šišman Ibrahim-pašina medresa! Prizor koji je naša ekipa jučer zatekla na licu mjesta bio je šokantan, a propadanje Medrese, izgrađene prije 1664. godine, kako je to u svom putopisu naveo Evlija Čelebija, pokazuje zastrašujuću nebrigu i nemar nadležnih institucija prema kulturno-historijskom blagu u Počitelju.

Ured za borbu protiv korupcije otkrio nepravilnosti, poznata imena: Pojedinci iz akademske zajednice ’štelili’ sebi novac za istraživačke radove.

ŠOKANTNO Policija istražuje slučaj koji se desio u Šijama: Nepoznate osobe pokušale oteti Nadinu Mehmedović. Ovu informaciju potvrdio nam je njen otac Elvin Mehmedović, koji je jučer u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona s kćerkom dao izjavu.

Dramatično svjedočanstvo pjevačice Dženane Manov iz Prozora: Pokušala sam se ubiti, što mi je skoro i pošlo za rukom.

Šta će biti s igračem Sarajeva: Fanimo danas na raportu kod Mirvića. Kako saznajemo u sarajevskoj Titovoj 38 b, Fanimo u nedjelju nije bio na treningu, te je Mirvić odlučio da poduzme konkretne korake.

U današnjem „Avazu“ poklon prilog "Automarket".

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.