SAMIT U GLAZGOVU

Džo Bajden: Klimatska kriza je egzistencijalna prijetnja ljudskom postojanju kakvog poznajemo

Pozvao je svjetske lidere da se okupe kako bi smanjili emisije i spasili planetu

Džo Bajden na samitu u Glazgovu. CNN

H. J. I.

1.11.2021

Danas je u Glazgovu počela UN Konferencija o klimatskim promjenama. Radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj prisustvuje više od 180 šefova država. 

Prisutnima se obratio i predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden).

- Da kažem očigledno, susrećemo se sa očima historije i dubokim pitanjem pred nama. Jednostavno je: hoćemo li djelovati? Hoćemo li uraditi ono što je potrebno? Hoćemo li iskoristiti ogromnu priliku koja je pred nama? Ili ćemo buduće generacije osuditi na patnju. Ovo je decenija koja će odrediti odgovor. Ova decenija - rekao je Bajden.

Klimatske promjene pustoše svijet

Priznao je da klimatske promjene pustoše svijet, "uništavaju živote i sredstva za život ljudi" i koštaju zemlje trilione dolara.

-Rekordne vrućine i suša, podstakle su širenje šumskih požara, na nekim mjestima neuspjehe usjeva. Ono što su nekada bile oluje jednom u vijeku dešava se svakih nekoliko godina. U posljednjih nekoliko mjeseci, Sjedinjene Države su iskusile sve ovo – izjavio je.

Kako je istakao, stojimo na prekretnici svjetske historije. 

- Imamo mogućnost da ulažemo u sebe i izgradimo pravednu budućnost čiste energije, i u tom procesu stvorimo milione dobro plaćenih poslova i prilika širom svijeta – dodao je Bajden.

Bajden kaže da je klimatska kriza "egzistencijalna prijetnja ljudskom postojanju kakvog poznajemo" i pozvao je svjetske lidere okupljene na klimatskom samitu COP26 da se okupe kako bi smanjili emisije i spasili planetu.

- Ovo je naš zajednički izazov. Egzistencijalna prijetnja ljudskom postojanju kakvog poznajemo. Neka ovo bude trenutak kada ćemo odgovoriti na poziv historije ovdje u Glazgovu. Neka ovo bude početak decenije transformacijske akcije koja čuva našu planetu i podiže kvalitetu života ljudi svuda. Možemo ovo. Samo moramo da napravimo izbor da to uradimo. Dakle, hajdemo na posao - rekao je Bajden.


Izvinuo se zbog Trampovih poteza

Predsjednik Bajden izvinuo se svjetskim liderima na samitu COP26 zbog akcija koje je Trampova administracija poduzela u povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma.

- Pretpostavljam da se ne bih trebao izvinjavati, ali se izvinjavam zbog činjenice da su se Sjedinjene Države, posljednja administracija, povukle iz Pariškog sporazuma i stavili nas na neki način iza 8 lopte. Naš sastanak ovdje u Glazgovu nije kraj putovanja... svi to znamo. Imamo alate, mislim da imamo znanje i resurse. Mislim da moramo napraviti neke izbore- rekao je Bajden.

Predsjednik SAD-a je pod pritiskom da pokaže američku posvećenost klimatskim promjenama. Svjetski lideri su se pitali koliko njegova obećanja mogu biti trajna kada političke promjene mogu uzrokovati da zemlja drastično promijeni kurs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.