NA LICU MJESTA

Akademik Esad Duraković za "Avaz": Evropa se ponaša kao i '92. godine, jedino se uzdam u SAD

U našem slučaju, nevolja je u tome što su Bošnjaci većinski muslimani i Evropi zbog toga nismo zanimljivi, rekao je Duraković

Esad Duraković. A. Saračević

Piše: L. Memčić - A. Saračević

1.11.2021

Akademik Esad Duraković došao je na današnje proteste ispred Američke ambasade u Sarajevu, koji su održani povodom političke situacije u BiH.

On je kazao da je razočaran malom posjetom na protestima.

- Ovdje je trebalo da bude više stotina ljudi, možda i koja hiljada. Bojim se da je ovo indikator da građani BiH nisu svjesni šta se zbiva. Ruši se država, ustavni poredak, i tako dalje, a evo ljudi, kao što vidimo, ne reagiraju. Ja reagiram u medijima, a htio sam i svojim fizičkim prisustvom ovdje simbolički da dam podršku ovim ljudima koji se zalažu za BiH - rekao je Duraković u izjavi za portal "Avaza".

Bajden pred Kongresom

Akademik Duraković upozorio je da je situacija u BiH dramatična.

- Očito je da se Evropa ponaša kao i '92. godine. Mirno gledaju kako se stvari odvijaju. Gospođa Angelina je došla tu i rekla nam "okanite se retorike", kao da se mi bavino retorikom. U istom času sve najvažnije institucije su blokirane. Dakle, Evropa je nedoraasla, nezrela, neposvećena. Ogorčen sam na Evropu. Jedino u koga se ja uzdam, a Bog najbolje zna kakva će biti budućnost, jesu SAD. Zahvaljujući činjenici da je na čelu tih SAD gospodin Bajden (Biden) koji je davao brilijantne izjave 1990-ih godina u korist BiH. Kao svjedok pred Američkim kongresom poentirao je svoje izlaganje kada je rekao "imali bismo drugačiji odnos prema ratu u BiH da nisu u pitanju muslimani". Dakle, u našem slučaju, nevolja je u tome što su Bošnjaci većinski muslimani i Evropi zbog toga nismo zanimljivi - naveo je akademik Duraković.

Također je dodao da je velika odgovornost i međunarodne zajednice te da se boji da će nastaviti trend šutnje i posmatranja.

- Gospodin Šmit je Evropljanin. Ja se plašim da u onome što smo do sada vidjeli od njega možda i on prati taj neki trend šutnje i posmatranja. Do sada je već trebalo da reagira. I on verbalizira problem. Sve svodi na verbalno, a ako je blokirana Vlada, Predsjedništvo, Parlament i tako dalje, ako Dodik donosi zakon koji derogira i ukida zakon visokog predstavnika, sve su to elementi na koje je gospodin Šmit morao reagirati - smatra Duraković.

Država je blokirana

Kako kaže, ne zna šta Šmit sprema i šta planira, ali na osnovu onog do sada što je uradio, odnosno nije uradio, prema riječima Durakovića, svi imaju pravo da budu duboko razočarani.

- Angelina Ajhorst kazala je - manite se verbalizacije, a država je blokirana. Pa su onda najavljivali paket sankcija protiv rušitelja institucija i ustavnog poretka ovdje da bi onda odjednom reterirali i rekli zasad nema govora o sankcijama. Oklijevaju. Imamo sve razloge da budemo sumnjičavi - dodao je Duraković.

Što se tiče pregovora oko Izbornog zakona, kazao je da dosadašnji pregovori idu na štetu BiH.

- Palmer je igrač koji nabacuje Čoviću u šesnaesterac. Koliko ja znam, i ako se donese Palemerov prijedlog i bude usvojen, to mora biti po određenim instancama u Parlamentu. Spas za BiH je promjena Ustava u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, implementacija presude Sejdić-Finci i jedina budućnost BIH je da bude građanska i multietnička - zaključio je Duraković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.