POLICIJSKE AKCIJE

Hrvat i Srbin uhapšeni usred Atlantskog okeana

Sve je pošlo po zlu kada je policija 25. juna odlučila upasti na jedrilicu, usidrenu 240 kilometara od Azorskih otoka u Atlantiku

Fu. M.

Velika policijska akcija

Foto: Agencije


Sportskom triju” ne gine zatvor nakon što su tokom regate na prekookeanskoj ruti između Lanzarotea na zapadnoj obali Afrike i Martiniquea u srcu Kariba “pali” s tonom kokaina! Španski mediji pišu kako su uhvatili Hrvata, Srbina i Belgijanca, redom iskusne jedriličare, koje je za poduhvat angažirala britanska krijumčarska grupa.

Sve je pošlo po zlu kada je policija 25. juna odlučila upasti na jedrilicu, usidrenu 240 kilometara od Azorskih otoka u Atlantiku.

Istražitelji španske Nacionalne policije i Porezne agencije uočili su da posada nije izvukla maksimum iz moćne jedrilice koja je dizajnirana da ”preleti” bilo koji dio okeana gdje puše povjetarac.

A kada su protresli vozilo, imali su što vidjeti. Tona kokaina na ilegalnom tržištu dosegnula bi vrijednost od 40 miliona eura u Španiji te više od 100 miliona eura u Velikoj Britaniji.

Inače, istoj ekipi ovo nije prva “kokainska regata” jer španski su istražitelji potvrdili su se prijavili prije nekoliko mjeseci na poznatu regatu koja je u januaru krenula iz Lanzarotea, a završila na Karibima, na Martiniqueu. Takmičenje su iskoristili kako bi prešli Atlantik do Kariba i vratili se nazad.

Nacionalna policija je uz saradnju britanskih i francuskih vlasti već provjerila da su se glavni članovi grupe redovno kretali između Costa del Sola i Alicantea u Španiji, Velike Britanije i otoka Sveta Lucia i Martinique, piše Dnevno.hr.

NA VRH

Podijeli članak na