ALARMANTNO

Turski mediji tvrde: Vlasti u Turskoj sumnjaju da su požare podmetnuli članovi grupe Kurdistanske radničke partije

Odlučni smo ukloniti ćelije terorističkih grupa u gradovima baš kao što smo blizu okončanja njihovog prisustva u planinskim dijelovima, kaže Erdoan

Vatrogasci u Turskoj uspjeli su pod kontrolu staviti većinu požara. Anadolija

E. H. / Daily Sabah

1.8.2021

Vatrogasci u Turskoj uspjeli su pod kontrolu staviti većinu požara koji su se prethodnih dana širili južnim dijelovima zemlje, prenosi Daily Sabah. 

Uporedo s borbom s vatrenom stihijom, vlasti u Turskoj vode istragu o eventualnoj povezanosti požara s članovima Kurdistanske radničke partije (PKK).

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) boravio je jučer u Antaliji gdje je posjetio područja koja su zahvatili veliki šumski požari.


Udvostručen broj šumskih požara

- Nadamo se da će naša policija i obavještajne jedinice analizirati svaki znak, informacije kao i obavještajne podatke u ovom trenutku. Uznemireni smo jer postoje indicije da se dogodila sabotaža. Ako postoje izdajnici koji su otišli toliko daleko da zapale našu zemlju, naša je dužnost da ih uhvatimo te da osiguramo da dobiju najstrožiju kaznu - kazao je Erdoan.

Dodao je da su vlasti svjesne da se broj šumskih požara udvostručio nakon što su lideri PKK naredili članovima da zapale šume širom Turske.

- Odlučni smo ukloniti ćelije terorističkih grupa u gradovima baš kao što smo blizu okončanja njihovog prisustva u planinskim dijelovima - naglasio je Erdoan.


Jedan od lidera PKK

Prema navodima turskih medija, jedan od lidera PKK Murat Karajilan (Karayilan) ranije je izjavljivao kako će ova grupa poduzeti sve akcije kako bi održala svoj položaj u ovoj državi.

- Dva ili tri člana grupe se mogu okupiti i učiniti nešto. Oni kažu da nemamo oružje, ali naše oružje su upaljači i šibice - rekao je Karajilan, prenosi Daily Sabah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.