ALARMANTNO

Grčki vatrogasci bore se protiv šumskog požara u blizini Atine

Ne znam šta će se dogoditi, vatra se približava domovima, kaže Kosmopoulos

Požar se približava Atini. Fena

Ad. A. / Fena

18.8.2021

Grčki vatrogasci u srijedu su se borili sa šumskim požarom koji je divljao kroz posljednju preostalu borovu šumu u blizini Atine i saopćili su da bi domovi mogli biti u riziku od vatre.

Više od 500 šumskih požara izbilo je u posljednjim sedmicama širom zemlje, uništavajući velike površine šume i prisiljavajući na evakuaciju na hiljade ljudi.

- Plamen je golem. Ne znam šta će se dogoditi, vatra se približava domovima - izjavio je Lefteris Kosmopoulos, zamjenik lokalnog guvernera regije Zapadna Attica, za državnu TV ERT.

Autobusi su u pripravnosti u Viliji, pedesetak kilometara od Atine, kako bi evakuirali mještane ukoliko bude potrebno, dok snažni vjetrovi jačaju vatru koja je izbila u ponedjeljak, iako je izgledalo da je stavljena pod kontrolu. Desetak zaseoka evakuirano je od ponedjeljka.

Oko 400 lokalnih vatrogasaca, uz pomoć dodatnih vatrogasaca iz Poljske, 15 helikoptera i šest aviona za borbu protiv požara razmješteno je u tu regiju.

Najveći požar u proteklih nekoliko sedmica, na otoku Evia u blizini prijestolnice, gorio je danima prije nego što je suzbijen, razarajući velike površine šume na sjeveru otoka.

Poput drugih zemalja iz mediteranske regije, među kojima su Tunis i Turska, Grčka je zabilježila najviše temperature u decenijama ovoga ljeta, prenosi Rojters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.