STAVOVI

Evropska unija nije priznala talibane

Ursula fon der Lejen je najavila da će iznijeti prijedlog da za 57 miliona eura bude povećana humanitarna pomoć koju je Evropska komisija ove godine izdvojila za Afganistan

E. H. / Srna

Lejen: Nismo vodili političke razgovore s militantima

Foto: Arhiv


Evropska unija nije priznala talibane, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen).

Politički razgovori

Prema njenim riječima, Evropska unija nije ni vodila političke razgovore sa militantima, sedam dana nakon što su preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Talibani su okončali preuzimanje kontrole nad Afganistanom prije sedam dana, kada su bez borbe ušli u Kabul.

Fon der Lejen je izjavu dala nakon posjete prijemnom centru u Madridu za afganistanske radnike zaposlene u institucijama EU, a koji su evakuisani iz Kabula.

Ona je najavila da će iznijeti prijedlog da za 57 miliona eura bude povećana humanitarna pomoć koju je Evropska komisija ove godine izdvojila za Afganistan.

Pomoć EU za razvoj

Fon der Lejen je istakla da je pomoć EU za razvoj povezana sa poštovanjem ljudskih prava, dobrim postupanjem prema manjinama i poštovanjem prava žena i djevojčica.

- Možda smo čuli riječi talibana, ali će biti mjerene njihovim dijelima i postupcima - naglasila je Fon der Lejen i dodala je da je Evropska komisija spremna da pruži podršku članicama EU koje budu pomogle u preseljaju izbjeglica i da planira da ovo pitanje iznese na sastanku G7 naredne sedmice.

Više o temi Ursula von der Leyen

NA VRH

Podijeli članak na