RASTE BROJ ŽRTAVA

U poplavama u Njujorku i Nju Džersiju 46 žrtava

Stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć

Pričinjena i velika materijalna šteta. Agencije

A. Ka.

3.9.2021

Broj smrtno stradalih u poplavama na sjeveroistoku SAD-a porastao je na 46, objavili su tamošnji dužnosnici, dok je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odobrio proglašenje izvanrednog stanja u saveznim državama Njujorka (New York) i Nju Džersija (New Jersey).

Diljem velikih dijelova Njujorka, Nju Džersija ii Pensilvanije stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova porodice, objavio je Reuters.

Najmanje 13 stanovnika Njujorka izgubilo je živote, dok je guverner Nju Džersija Fil Marfi (Phil Murphy) objavio na Twitteru da su od posljedica oluje u toj saveznoj državi smrtno stradale najmanje 23 osobe.

U srijedu navečer, uslijed snažnih bujičnih kiša koje su izazvali ostaci uragana Ida, jednog od najsnažnijih koji je pogodio američku zaljevsku obalu, saobraćajnice su već u nekoliko minuta nalikovale riječnim bujicama, a u Nju Džersiju poginula su najmanje četiri vozača, dok su u Njujorku između ostalog potopljene linije podzemne željeznice te prizemljeni zračni letovi.

Guverneri Njujorka i Nju Džersija u srijedu su proglasili izvanredno stanje, a u četvrtak ga je odobrio i Bajden te naložio pružanje savezne pomoći, kako bi se nadopunili napori lokalnog odgovora zbog uvjeta koji su posljedica ostataka uragana Ida, saopćila je Bijela kuća kasno u četvrtak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.