UKIDAJU PRAVA

UN: Talibani krše data obećanja

Visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da je Afganistan u "novoj i opasnoj fazi" otkad je militantna grupa prošlog mjeseca preuzela vlast

Ad. A. / Fena

Nisu ispoštovali dogovor

Foto: Agencije


Talibanski zvaničnici u Afganistanu prekršili su javna obećanja o pravima, uključujući naređivanje ženama da ostanu kod kuće, zabranu tinejdžerkama da idu na nastavu u školu i traženje neprijatelja režima po kućama, rekao je u ponedjeljak zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da je Afganistan u "novoj i opasnoj fazi" otkad je militantna grupa prošlog mjeseca preuzela vlast, a mnoge žene i pripadnici etničkih i vjerskih manjina duboko su zabrinuti.

- U suprotnosti sa uvjeravanjima da će talibani podržati ženska prava, u posljednje tri sedmice žene su postepeno isključivane iz javne sfere - rekla je ona na Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Bachelet je izrazila zaprepaštenje zbog sastava talibanske vlade, ističući odsustvo žena.

U nekim mjestima djevojčicama starijim od 12 godina bilo je zabranjeno školovanje, dok je ženama rečeno da ostanu kod kuće, rekla je ona, osuđujući represivnu vladavinu talibana između 1996. i 2001. godine.

Bachelet je ukazala na druga neispunjena obećanja o davanju amnestije bivšim državnim službenicima i službenicima sigurnosti povezanim s prethodnom vladom i zabrani pretresa po kućama.

Ujedinjene nacije primili su više prijava o pretresima osoba koje su radile s američkim kompanijama i snagama sigurnosti, dok je osoblje UN-a izvijestilo o sve većem broju napada i prijetnji.

Više o:

UN Talibani
NA VRH

Podijeli članak na